Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ
τρόπος κλαδέματος αβοκάντοςκλαδεμα καλλιεργεια αβοκαντο Ελλάδα κρητη χανια,

ΚΛΑΔΕΜΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ-2022

ΚΛΑΔΕΜΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟΚΛΑΔΕΜΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Πώς είστε φίλοι μου; Τι κάνετε; Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα που μου έχουν ζητήσει πολλοί. Πότε γίνεται το πρώτο κλάδεμα των αβοκάντο. Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση γιατί πρέπει να δείς το είδος της φύτευσης που έχετε επιλέξει να κάνετε. Για παράδειγμα, πυκνή ή αραιή φύτευση, σε επίπεδο ή επικλινές έδαφος, αλλά και δέντρα ανθεκτικά ή λιγότερο ανθεκτικά μεταξύ άλλων. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε τους τύπους της φύτευσης και τα είδη παραγωγής που υπάρχουν στο καλλιέργεια του αβοκάντο αλλά και να μάθετε ποια σας βολεύουν, αφήστε την ερώτηση σας στα σχόλια.

κλαδεμα καλλιεργια αβοκαντο τεχνικές ελλαδα

κλαδεμα καλλιεργια αβοκαντο τεχνικές ελλαδα

 

Πότε κάνουμε το πρώτο κλάδεμα διαμόρφωσης;

Γενικά η καλλιέργεια του αβοκάντο πρέπει να κλαδεύεται. Αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε γιατί πιστεύει ότι το φυτό  πρέπει να είναι μεγάλο, πυκνό και να φαινεται άγριο. Και αυτό μερικές φορές δεν γίνεται από άγνοια αλλά γιατί δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κλαδεύουμε τα φυτά μας μετά την μεταφύτευση, συνήθως δύο με τρεις μήνες μετά ή όταν το ύψος του φυτού φτάσει μεταξύ 70 και 100 εκατοστών και τα πλευρικά κλαδιά είναι μικρότερα από 70 εκατοστά. Και εδώ είναι που αρχίζουν να διαφωνούν πολλοί γιατί έχουν δουλέψει σε αβοκάντο όπου αυτό δεν γίνεται. Σέβομαι τη γνώμη τους, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ μιας καλλιέργειας που κλαδεύεται από νωρίς και μιας που δεν γίνεται αυτό.

  1. Καλλιέργεια χωρίς κλάδεμα από την αρχή
κλαδεμα καλλιεργεια αβοκαντο κρητη χανια

κλαδεμα καλλιεργεια αβοκαντο κρητη χανια

Όταν ένας παραγωγός δεν κλαδεύει τα δέντρα που είναι πρόσφατα φυτεμένα, το αβοκάντο έχει μια εμφάνιση που ονομάζεται «κυριαρχία της κορυφής». Αυτό σημαίνει ότι το αβοκάντο τείνει να μεγαλώνει σαν την κολόνα φωτισμού  ή με άλλα λόγια ότι το κεντρικό κλαδί είναι αυτό που απορροφά τα περισσότερο θρεπτικά συστατικά και συνεχίζει να μεγαλώνει σε ύψος ενώ τα πλευρικά κλαδιά αναπτύσσονται πολύ λίγο. Ως εκ τούτου, σε σύντομο χρονικό διάστημα φτάνουν σε μεγάλο ύψος. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι αυτό είναι θετικό. Όμως δεν είναι, γιατί όταν έχετε μια καλλιέργεια πάνω από 6 χρονών, τα αβοκάντο έχουν φτάσει ήδη έως και τα 8 μέτρα σε ύψος. Έχω δει αβοκάντο με 15 μέτρα ύψος και αυτό είναι κάτι που δεν μας βολεύει εμάς τους παραγωγούς γιατί η εργασία γίνεται πιο ακριβή σε αυτά. Χρειάζεστε δηλαδή περισσότερα μεροκάματα ανά στρέμμα για κλάδεμα, για να κάνετε εφαρμογή ενός λιπάσματος ή αλλού προϊόντος, αλλά και για να κάνετε συγκομιδή. Παλιότερα όλες οι καλλιέργειες ήταν έτσι αλλά με τον καιρό αποδείχτηκε ότι αποφέρουν λιγότερα έσοδα.

  1. Καλλιέργεια με κλάδεμα από νωρίς
κλαδεμα καλλιεργεια αβοκαντο Ελλάδα κρητη χανια, τρόπος κλαδέματος

κλαδεμα καλλιεργεια αβοκαντο Ελλάδα κρητη χανια, τρόπος κλαδέματος

Στόχος αυτού του συστήματος είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη των πλευρικών κλαδιών, να μειώσει το φαινόμενο της «κυριαρχίας της κορυφής», να αποκτήσετε πιο παραγωγικά δέντρα με ύψος που να κυμαίνεται από 3 έως 5 μέτρα σε ανεπτυγμένα δέντρα, να αυξήσετε την πυκνότητα φύτευσης ανά στρέμμα και το πιο σημαντικό να μειώσει το κόστος της παραγωγής μακροπρόθεσμα. Αυτά είναι τα οφέλη που μπορούμε να αποκτήσουμε επιλέγοντας αυτό το σύστημα καλλιέργειας. Πολλοί σκεπτικιστές πιστεύουν ότι ένα μεγαλύτερο και ψηλότερο δέντρο είναι συνώνυμο μεγαλύτερης παραγωγής αλλά είναι λάθος. Το έχουμε επαληθεύσει με το σύστημα του κλαδέματος από νωρίς.

 

 

Πώς κάνουμε το πρώτο κλάδεμα διαμόρφωσης;

Πρέπει να κλαδεύετε μεταξύ δύο και τριών μηνών μετά τη μεταφύτευση αλλά για το πώς, υπάρχουν τρία είδη κλαδέματος. Το κλάδεμα σε σχήμα κυπέλλου, το διχοτομικό κλάδεμα κλάδεμα και το μικτό κλάδεμα.

τρόπος κλαδέματος αβοκάντοςκλαδεμα καλλιεργεια αβοκαντο Ελλάδα κρητη χανια,

τρόπος κλαδέματος αβοκάντοςκλαδεμα καλλιεργεια αβοκαντο Ελλάδα κρητη χανια,

Το πρώτο γίνεται όταν η απόσταση μεταξύ των φυτών είναι ίση ή πάνω από τρία μέτρα και γίνεται με το κόψιμο του κύριου κλαδιού, αφήνοντας τρία ή πέντε κλαδιά στα πλάγια. Καθένα από τα κλαδιά να έχουν κλίση ώστε να επιτρέπουν καλή ανάπτυξη και σχηματισμό ενός κυπέλλου. Έτσι σχηματίζουν ένα στρογγυλό κύπελλο σε ανεπτυγμένο στάδιο και αξιοποιείτε στο έπακρο το χώρο μεταξύ των φυτών.

 

Το διχοτομικό κλάδεμα γίνεται όταν έχετε φυτέψει σε απόσταση κάτω από 3 μέτρα και γίνεται αφήνοντας δύο κλαδιά ύψους 60 με 70 εκατοστών από το έδαφος. Αυτά τα κλαδιά από μόνα τους, θα χωριστούν σε δύο, αργότερα θα γίνει η επόμενη διχοτόμηση σε κάθε έναν από τα κλαδιά και τέλος θα στην τέταρτη διχοτομία θα έχουμε τα κλαδιά της παραγωγής.

Στο μικτό τώρα, το κλάδεμα γίνεται όταν δεν θέλουμε να επέμβουμε δραστικά στο σχήμα του, επομένως ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η ανάπτυξη της κορυφής, διχοτομώντας και δίνοντας το σχήμα του κυπέλλου.

Συμπέρασμα

ΠΡΩΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε χώρο στο κέντρο, που να επιτρέπει τη σωστή ανάπτυξη του φυτού, τον σχηματισμό του και να υπάρχει επαρκής διείσδυση αέρα.

Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη ζιζανίων και ασθενειών. Για αυτό κόβουμε τα κλαδάκια που βρίσκονται στο κέντρο και μετά προσπαθούμε να δώσουμε το σχήμα ενός βάζου.

Κόβουμε τα κλαδιά που έχουν κλίση προς το κέντρο και κορφολογούμε το κεντρικό κλαδί που έχει ανάπτυξη και φεύγει προς τα πάνω, δίνοντας στο φυτό ένα κυκλικό σχήμα.

Έπειτα μπορούμε να κόψουμε τις φύτρες που είναι στο κέντρο, για να αερίζεται καλύτερα το φυτό και να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα κλαδιά.

Επίσης μη ξεχνάτε να απολυμάνετε το κλαδευτήρι σας, πλένοντάς το καλά ή ρίχνοντάς του ξίδι, αλλά και να προστατεύετε τα σημεία από τα οποία κόψατε, για να μην μολυνθούν, ιδιαίτερα τις συννεφιασμένες μέρες.

Συμβουλές

Μην ξεχάσετε να απολυμάνετε το εργαλείο πριν την εργασία και να προστατευτεί τις αμιχές μετά το κλάδεμα για να αποτρέψτε την είσοδο παθογόνων οργανισμών. Επίσης να κόβεται τα κλαδιά που βγαίνουν στο μόσχευμα.

Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές
Εμβολιασμός-Μπόλιασμα-Κέντρισμα Αβοκάντο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΛΑΔΕΜΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 2022-Πότε κάνουμε το πρώτο κλάδεμα,

ΚΛΑΔΕΜΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 2022-Πότε κάνουμε το πρώτο κλάδεμα,

Καλλιέργεια με κλάδεμα αβοκάντο από νωρίς ΚΛΑΔΕΜΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 2022-Πότε κάνουμε το πρώτο κλάδεμα. Τεχνικές πληροφορίες, τρόποι

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English