Διατροφική αξία αβοκαντο Στα 100γρ. φρούτου αβοκάντο τα κυριότερα διατροφικά συστατικά που είναι τα ακόλουθα:
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 190 Kcal
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ  ΑΒΟΚΑΝΤΟ 1.9 gr.
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 6,7 gr.
ΣΑΚΧΑΡΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 0.5 gr
ΛΙΠΑΡΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 4.1 gr κορεσμένα
ΛΙΠΑΡΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 12.1 gr. μονοακόρεστα
ΛΙΠΑΡΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 2.2 gr πολυακόρεστα
Ω3, Ω6 (Ω3, Ω6)
ΠΡΩΤΕΪΝΗ  ΑΒΟΚΑΝΤΟ 1.9 gr
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΑΒΟΚΑΝΤΟ 146 IU
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 ΑΒΟΚΑΝΤΟ 0.10 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 ΑΒΟΚΑΝΤΟ 0.18 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3 ΑΒΟΚΑΝΤΟ 1.738 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5 ΑΒΟΚΑΝΤΟ 1.389 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 ΑΒΟΚΑΝΤΟ 0.36 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9 ΑΒΟΚΑΝΤΟ 81 μg
ΒΙΟΤΙΝΗ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 3,6 mcg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΑΒΟΚΑΝΤΟ 6 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΑΒΟΚΑΝΤΟ 3.20 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ K ΑΒΟΚΑΝΤΟ 21 mcg
ΚΑΛΙΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 485 mg
ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 35 mg
ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 14 mg
ΣΙΔΗΡΟΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 0.64 mg
ΦΩΣΦΟΡΟΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 48mg
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 0.56 mg
ΧΑΛΚΟΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 0,27 mg
ΜΑΓΓΑΝΙΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 0.23 mg
ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 17.7 mg
Ύστερα από έρευνες ετών ανακαλύφθηκε ότι έχει βρεθεί οτι τα καροτενοειδή που υπάρχουν ως συστατικά στο αβοκάντο πολλαπλασιάζουν έως και πέντε φορές  την απορρόφηση αυτών.  Όταν αναμιγνύονται σε μια  πράσινη σαλάτα με περιεκτικότητα σε καροτενοειδή που περιέχει μαρούλι,  ντομάτα, καρότο, σπανάκι. Τα καροτενοειδή όπως φυκοξανθίνη και η ασταξανθίνη (ΑΧ) είναι γνώριμες  για την αντιοξειδωτική τους δράση. Τα καροτενοειδή που υπάρχουν στο αβοκάντο που θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της προόδου του καρκίνου . Κάτω από την εξωτερική επιφάνεια του αβοκάντο δηλαδή την φλούδα του συγκεντρώνεται η  μεγαλύτερη ποσότητα σε καροτενοειδή . Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα καροτενοειδή συμπεριφέρονται σαν την βιταμίνη Α  ενώ απαιτούν για την απορρόφησή τους, λιπαρά που διαθετει ο καρπός του αβοκάντο   καθώς είναι λιποδυαλυτή βιταμίνη. Με δεδομένο ότι το αβοκάντο  έχει τα πολύ χρήσιμα κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακορεστα λιπαρά, αυτό δικαίως το καταξιώνει έως ένα πλήρες τρόφιμο προστασίας του καρκίνου. Ορισμένα  από τα βασικά  καροτενοειδή που εμπεριέχονται  στον καρπό του  αβοκάντο θεωρούνται τα ακόλουθα: το α-καροτενιο, το  β-καροτένιο,  η β-κρυπτοξανθίνη, η χρυσανθεμαξανθίνη, η λουτεΐνη η νεοξανθίνη και η  ζεαξανθίνη. Ο προτεινόμενος τρόπος  ξεφλουδίσματος και “καθαρισμού”  (αποφλοίωσης) του αβοκάντο για να προστατευθούν τα εξαιρετικής  θρεπτικής αξίας  συστατικά του είναι ξεφλούδισμα με τα χέρια. Πέραν τούτου είναι κρίσιμο να αποφεύγουμε το ψήσιμο ή το μαγείρεμα του αβοκάντο γιατί καταστρέφονται τα συστατικά του. Η λύση είναι να το απολαμβάνουμε ωμό ή σε σαλάτες.

Ωφέλη της διατροφής του αβοκάντο στην στην υγεία 

Ωφέλη της διατροφής του αβοκάντο στην στην υγεία  Σχετικά με την καρδιά και το αβοκαντο . Βοηθά την καρδιακή λειτουργία. Η ομαλή λειτουργία της καρδιάς βασίζεται στην κατανάλωση των λεγόμενων καλών λιπαρών οξέων. Τέτοια λιπαρά οξέα είναι  το Ω3 και το Ω6 που μας προστατεύουν από τη δημιουργία της λεγόμενης αθηρωματικής πλάκας. Επίσης με την καθημερινή διατροφή του αβοκάντο προσλαμβάνουμε αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως οι βιταμίνες Α, C, E που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα διατροφή πλούσια σε κάλιο  όπως το αβοκάντο και μειωμένο άλας μας προστατεύει από την υπέρταση. Επίσης οι τροφές που είναι   πλούσιες σε βιταμίνη Κ λειτουργούν ενάντια στις θρομβώσεις. Επίσης  και η βιταμίνη Β6 δύναται να παράγει αντισώματα και  να διατηρεί σε καλή κατάσταση και  σε ομαλή λειτουργία τα νεύρα. Η βιταμίνη  Β9 που μαζί με την βιταμίνη Β6 ρυθμίζουν τα κατάλληλα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Τέλος, το αβοκάντο αποτελεί μια αρκετά καλή πηγή της γλουταθειόνης που δρα ως  αντιοξειδωτικό προστατεύοντας μας από βασικές ασθένειες της καρδιάς. Επίσης ο καρπός του αβοκάντο περιέχει και μαγνησίου που μας προστατεύει από την  αρρυθμία, την υπόταση, την σωματική αδυναμία, και πολλά προβλήματα αναπνοής και άγχους.