Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ
Άρδευση πότισμα αβοκάντο -Αλατότητα νερού

Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές

Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές

Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές Λόγω της κερδοφορίας και της χαμηλής ανάγκης για εργασία, αυτή η καλλιέργεια ενδιαφέρει τους αγρότες. Η ζήτησή του στην Ευρώπη και τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπει την άφιξη ενός νέου περιζήτητου προϊόντος , το οποίο συγκαταλέγεται με τα τοπ σε ζήτηση προιοντα όπως το κακάο, τις μπανάνες και ο καφές.
Κάποτε είχε γραφτεί ότι το αβοκάντο, λόγω του τεράστιου σπόρου του, πρέπει να είχε εξαφανιστεί πριν από αιώνες. Το να είσαι τόσο μεγάλο – και επομένως δύσκολο να το καταπιείς σήμερα θα ήταν ένα κατόρθωμα που απλώθηκε σε όλη τη γη, αφού από τα στομάχια των ζώων που, μετά την πέψη, τα εσπερναν εδώ και εκεί, χωρίς πρόθεση. Τα περισσότερα από τα χερσαία πλάσματα ικανά για ένα τέτοιο κατόρθωμα δεν υπάρχουν πια. Ακούγεται περίεργο, αλλά η δράση του είδους μας, σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια περιουσία για τη φύση.

Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές Λόγω της κερδοφορίας και της χαμηλής ανάγκης για εργασία, αυτή η καλλιέργεια ενδιαφέρει τους αγρότες. 

Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές Λόγω της κερδοφορίας και της χαμηλής ανάγκης για εργασία, αυτή η καλλιέργεια ενδιαφέρει τους αγρότες.

Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές

Το αβοκάντο, ιδίως το αβοκάντο hass , είναι πιο ζωντανό από ποτέ. Ο κύριος παραγωγός στον κόσμο είναι το Μεξικό, αλλά η Κολομβία θέλει να ανταγωνιστεί με αυτό. Εδώ, οι εξωτερικές πωλήσεις φρούτων φθάνουν περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως και σε όγκο αυξάνονται σε περισσότερο από 200% ετησίως. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα των αποτελεσμάτων του σχεδίου της κυβέρνησης Κολομβία Siembra – το οποίο γεννήθηκε με στόχο τη φύτευση ενός εκατομμυρίου νέων εκταρίων σε εθνικό επίπεδο – η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια έχει προσθέσει 11.362 εκτάρια αβοκάντο, κυρίως του τύπου Hass. Σίγουρα, η περιοχή καλιέργειας θα συνεχίσει να μεγαλώνει.
Ένας από τους λόγους, χωρίς αμφιβολία, θα είναι η δυνατότητα εξαγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά την επίσημη επίσκεψή του τον περασμένο Αύγουστο, ο αντιπρόεδρος της χώρας της Βόρειας Αμερικής, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε ότι το κολομβιανό αβοκάντο θα μπορέσει να εισέλθει σε αυτό το έδαφος. Σύμφωνα με το εθνικό Υπουργείο Εμπορίου, υπάρχει μια δυνητική αγορά 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκεί, η οποία επί του παρόντος κυριαρχείται κατά 90% από το Μεξικό. Σήμερα, ο κύριος προορισμός για τις ξένες πωλήσεις κολομβιανού hass είναι η Ευρώπη, ιδίως οι Κάτω Χώρες, Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές

το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία.

Στην πράξη, αυτή η καλλιέργεια επέτρεψε στους αγρότες σε περιοχές όπως η Antioquia, το Tolima, το Eje Cafetero και το Valle del Cauca να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τον αγροτικό τομέα της Κολομβίας, όπως η έλλειψη εργασίας και ο πειρασμός των παράνομων καλλιεργειών. Αυτή είναι η περίπτωση των αγροτών από το El Tambo, Cauca, όπως ο Horacio Tulande, 54 ετών. Το 2007, ο Don Horacio τόλμησε να φυτέψει αβοκάντο Hass, σε μια εποχή που άρχισαν να αναφέρονται σε αυτά τα φρούτα ως το νέο πράσινο χρυσό.
Στο εξωτερικό είναι ένα σπάνιο προϊόν: μικρό, ζαρωμένο και σκοτεινό, διαφορετικό από τα πολύχρωμα φρούτα των τροπικών. Στην πραγματικότητα, κόβεται από το δέντρο όταν έχει χάσει όλη τη λάμψη του. Αλλά τα εσωτερικά του μέρη είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά θρεπτικά, γεμάτα υγιή λίπη.

Η Διεθνής Εταιρεία Κολομβίας (CCI), μια οντότητα που πριν από 10 χρόνια άρχισε να προωθεί και να συνοδεύει τη φύτευσή της, υποκινήθηκε από την εξωτερική ζήτηση για τα φρούτα. Άρχισε να προσελκύει τους αγρότες γιατί είναι μια καλλιέργεια που μπορεί εύκολα να εναλλάσσεται με τον καφέ, ένα άλλο από τα χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής.
Αλλά το αβοκάντο έχει το καλό να μην απαιτεί πολλή εργασία. Αυτό υπήρξε ο πονοκέφαλος των καλλιεργητών καφέ τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο επειδή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του κόστους παραγωγής, αλλά και επειδή από τη στιγμή που η ετήσια συγκομιδή του σιταριού άρχισε να πλησιάζει 14 εκατομμύρια σακούλες, χρειάζονται περισσότεροι συλλέκτες. Στην παραγωγή αβοκάντο, από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον στην περίπτωση του El Tambo, τα περισσότερα από τα αγροκτήματα υποστηρίζονται από το έργο του πυρήνα δεκάδων οικογενειών που είναι αφιερωμένες σε αυτήν την καλλιέργεια και με έναν ή τον άλλο εργαζόμενο κατά τη διάρκεια των δύο συγκομιδές του έτους.
Ένα άλλο πλεονέκτημα έναντι του καφέ είναι η διάρκεια ζωής των δέντρων. Ενώ το δέντρο καφέ πρέπει να ανανεώνεται το πολύ κάθε επτά χρόνια, το φυτό αβοκάντο σε αυτήν την ηλικία φτάνει μόλις την καλύτερη παραγωγικότητά του και μπορεί να έχει ωφέλιμη ζωή 30 έως 40 ετών. Πάνω από μία φορά άκουσα ότι οι παραγωγοί βλέπουν σε αυτήν την καλλιέργεια μια δυνατότητα σύνταξης: εισόδημα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ωστόσο, ο Don Horacio, όπως και άλλοι αγρότες, δεν άφησε τον καφέ, καθώς το φασόλι Cauca, ιδιαίτερα ο καφές, είναι ένα άλλο ελκυστικό προϊόν που έχει μεγάλη ζήτηση διεθνώς.

Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές

Κάτι διαφορετικό συνέβη με το ζαχαροκάλαμο. Ο αγρότης Don Horacio είχε επίσης αφιερωθεί στον ζαχαροκάλαμο, αλλά το άφησε λόγω των κακών τιμών. Ο Romeiro, από την πλευρά του, ήρθε να εργαστεί και αφού πρώτα δούλεψε για άλλους,σήμερα εργάζεται για τον εαυτό του, και των τριών εκταρίων της περιουσίας του – που θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από επτά χρόνια – έχει ενάμισι εκτάρια αβοκάντο ενώ τα υπόλοιπα είναι άλλες καλλιέργειες. Αυτό το προϊόν τον προσέλκυσε αφού βοήθησε έναν γείτονα να μαζέψει και να υποκαπνίσει, και για το αβοκάντο έφυγε από το αγρόκτημα βοοειδών.
Όταν αφηγείται το ταξίδι του για να έχει σχεδόν τα 200 δέντρα που μετράει σήμερα,μοιάζει με σενάριο . Πούλησε τις 13 αγελάδες του για να χρηματοδοτήσει το έργο παραγωγής, το οποίο προκάλεσε το κλάμα της συζύγου και της κόρης του. Στη συνέχεια, ρωτώντας και δοκιμάζοντας, κατάφερε να φτιάξει το φυτώριο του Χρειάστηκαν πέντε μήνες και κατάφερε να δημιουργήσει περίπου 300 μοσχεύματα, 260 εκ των οποίων χτύπησαν, σχετικά υψηλό αριθμό, ειδικά για αρχάριο καλλιεργητή.
Ένα βράδυ έκλεψαν 60 από αυτόν, και το καλοκαίρι που ακολούθησε στέγνωσαν 20. Αλλά κατάφερε να βγάλει τα υπόλοιπα δέντρα και σήμερα είναι «φορτωμένα, στιβαρά, πολύ κομψά», όπως τα περιγράφει. Είναι περήφανος για την καλλιέργειά του, από την οποία παίρνει περισσότερα από ένα ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα. Αν συνέχιζε να καλλιεργεί άλλες καλιέργειες , πιθανόν να μην ειχε αυτό το εισόδημα και να αναγκάζονταν να στραφεί σε παράνομες καλλιέργειες για να ζήσει.
Αυτοί οι παραγωγοί από κοινού έλαβαν την υποστήριξη της CCI, μιας κοινής οντότητας ιδιωτικού δικαίου που γεννήθηκε το 1992 με την πρόθεση να προωθήσει τη γεωργία όπως έκανε η Χιλή από τη δεκαετία του 1970, αν και με πολύ λιγότερους πόρους, στη μέση της έναρξης. οικονομικός. Σήμερα επικεντρώνεται στη στήριξη των μικρών παραγωγών, στην προώθηση καλλιεργειών με δυνατότητα εξαγωγής, όπως το κακάο ή ο ασβέστης της Ταϊτής. Στο Hass αβοκάντο, στην Cauca, έχουν παρουσία στο El Tambo, Timbío, Cajibío, Piendamó, Popayán, Morales και Sotará.
Ο Don Horacio έλαβε τεχνική βοήθεια από την αρχή της καλλιέργειάς του. Σήμερα διαθέτει ένα σύστημα άρδευσης στάγδην που τροφοδοτείται από τη δική του δεξαμενή. Ο Romeiro ενημερώθηκε επειδή ενδιαφερόταν να αποκτήσει πιστοποίηση για να μπορεί να εξάγει σύμφωνα με τα πρότυπα του Global Gap. Από έξι τόνους που συλλέγει, εξάγει σήμερα τέσσερις. Οι κανονισμοί, εκτός από έναν περιοδικό έλεγχο, συνεπάγονται την επάρκεια των εκμεταλλεύσεων με την κατασκευή δεξαμενών και ντους, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά τη διαχείριση χημικών ουσιών. «Χρησιμοποιούν μόνο επιτρεπόμενα προϊόντα. Καλλιεργείται η κουλτούρα της ασφάλειας και της φροντίδας για το περιβάλλον και τους εργαζόμενους », λέει η Adriana Sénior, πρόεδρος της CCI.
Οι ιδιότητες σηματοδοτούνται από άκρο σε άκρο και το πρωτόκολλο της ενίσχυσης πριν από την είσοδο στις καλλιέργειες ακολουθείται με μυστηριακή αυστηρότητα. Όλα έχουν επίσης φακέλους, στους οποίους καταγράφουν κάθε κίνηση: όταν γονιμοποιήθηκαν ή υποκαπνίστηκαν, ποιοι προσέλαβαν ή ποιοι τους επισκέφτηκαν. Ο Mauro Alegría, συντονιστής της οντότητας στο Cauca, εξηγεί: “Μεγάλο μέρος της εργασίας για τη συμπλήρωση των εισοδημάτων βοηθά τα παιδιά που είναι στο σχολείο.” Το Horacio, για παράδειγμα, έφτασε στην 7η τάξη, αλλά στην ύπαιθρο, σύμφωνα με τη γεωργική απογραφή, εξακολουθεί να υπάρχει το 12% του πληθυσμού που δεν μπορεί να διαβάσει ή να γράψει.
Αυτές οι ιστορίες είναι επίσης ιστορίες αντίστασης. Ο Don Horacio αρνήθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή παρά την παραστρατιωτική παρουσία που έφτασε στη χειρότερη στιγμή της πριν από 17 χρόνια.  Συνελήφθη και σχεδόν σκοτώθηκε επειδή, όπως πολλοί, κατηγορήθηκε ψευδώς ότι ήταν αντάρτης. Ένας άλλος τύπος αντίστασης είναι αυτός των νέων γενεών, όπως αυτός του Edward Mauricio Martínez, 21 ετών, γιος του Mauricio και της Celina. Είναι μέρος του 6% των αγροτικών νέων που, σύμφωνα με τον Rimisp, φτάνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κολομβία.
Σπούδασε τεχνολογία γεωργικής παραγωγής στο Popayán,  Σίγουρα δεν αποτελεί μέρος του 12% των νέων αγροτών που μεταναστεύουν σε αστικές περιοχές. Επιθυμία του είναι να διατηρήσει το αγρόκτημα που ο πατέρας του μπόρεσε να αποκτήσει, αφού ήταν εργάτης όλη του τη ζωή, πουλούσε το παλιό του σπίτι και έφτασε στο χρέος. “Στην ύπαιθρο, εάν δεν ζεις στο χρέος, δεν έχεις τρόπο να προχωρήσεις”, λέει ο Mauricio, ο πατέρας.
Ανάλογες ιστορίες επιβίωσης, αναβιώνουν όχι μόνο λόγω της καλλιέργειας καφέ πλέον, αλλά και λόγω της καλιέργειας αβοκάντο αρκεί αυτή να συμβαδίσει με τα διεθνή πρότυπα καλλιέργειας. Πριν μπω για να δω τις φυτείες του – μία από τις πιο ομαλές που μπορεί κανείς να φανταστεί – με κάνει να διαβάσω τις οδηγίες. Είναι απαίτηση διεθνούς πιστοποίησης. Μην αγγίζετε και πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά, μεταξύ άλλων. Το επόμενο βήμα, επισημαίνει η Celina, είναι να μετατρέψει την πρώτη ύλη: ακολουθούν ένα μάθημα για να κάνουν λάδια, σάλτσες, σαμπουάν, καλλυντικά, τα πάντα από το αβοκάντο Hass.
Το φρούτο είναι πιο ευέλικτο από ό, τι ακούγεται. Στο ερώτημα αν το καταναλώνουν και τους αρέσει, όλοι με απαντούν ναι που φωνάζει από το προφανές. Ο Don Horacio, για παράδειγμα, του αρέσει σε σαλάτα, σε γκουακαμόλη και σε χυμό. Το ετοιμάζει με γάλα, πάγο και συνιστά να το γλυκανθεί με ζάχαρη, καστανή ζάχαρη ή μέλι.
Η εθνική παραγωγικότητα του αβοκάντο Hass απέχει πολύ από τους 20 τόνους ανά εκτάριο που έχουν χώρες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία. Ωστόσο, η προσέλκυση επενδύσεων και διεθνούς συνεργασίας που δημιουργεί όλο και περισσότερο η καλλιέργεια σίγουρα θα βοηθήσει την κατάσταση να βελτιωθεί. Ανώτερος, αν και διαφωνεί με την ιδέα που έδωσε η Αποστολή για τον Μετασχηματισμό της Εξοχής του ΚΠΕ, συμφωνεί με όσα είπε η έκθεση: ότι είναι σημαντικό το κράτος να παρέχει δρόμους και άρδευση, ώστε η Κολομβία να μπορεί μια μέρα να είναι πραγματικά ανταγωνιστική

ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Τα υπέρ και κατά μιας καλλιέργειας
ΚΛΑΔΕΜΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ-2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές άρθρα,

Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές άρθρα,

Παραγωγή αβοκάντο hass: μια καλλιέργεια που αλλάζει ζωές Λόγω της κερδοφορίας και της μικρής εργασίας αυτή η καλλιέργεια ενδιαφέρει

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English