Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ

Τι είναι το Passion fruit;

Passion fruit, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, καρπός, φροντίδα

Passion fruit, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, καρπός, φροντίδα

Το Passion fruit (Passiflora – Passiflora edulis) ανήκει στην οικογένεια Passifloraceae και στο γένος Passiflora. Συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι: P. edulis, το κύριο από την άποψη των φρούτων, P. alata, P. quadrangularis και P. caerulea. Είναι ένας θάμνος αναρρίχόμενος , ύψους έως 5-6 μ. Τα στελέχη είναι ποώδη, πολύ διακλαδισμένα, με έντονο πράσινο χρώμα, με κυκλικό, τετράγωνο, τριγωνικό ή πολυγωνικό τμήμα και εξοπλισμένα με στιβαρές έλικες που τυλίγουν γύρω από τα στηρίγματα με πολύ εύκολο. Οι ρίζες μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά βαθιά.

Τα φύλλα είναι εναλλάξιμα, ποικίλου σχήματος, μεγέθους και εμφάνισης, με είδη που έχουν απλά φύλλα λογχοειδή, δίλοβα ή σχήματος παλάμης με 3-9 λοβούς. Σε ορισμένα είδη οι διαστάσεις είναι μερικά εκατοστά, ενώ σε άλλα έχουν μήκος περίπου 1 μ. Ο καρπός είναι ένα επιμήκη ή ωοειδές μούρο, μήκους 5-6 cm. Η φλούδα έχει πράσινο χρώμα που γίνεται καφέ-βιολετί όταν είναι ώριμα, οι σπόροι είναι πολυάριθμοι και σκούρο μοβ χρώμα.

Άνθη

Τα άνθη είναι συνήθως ερμαφροδιτικά, οι διαστάσεις είναι πολύ μεταβλητές ανάλογα με το είδος, έχοντας τη δυνατότητα να φτάσουν σε διάμετρο 12-15 cm στο Passiflora quadrangularis. Η κορώνα σχηματίζεται από έναν ορισμένο αριθμό πετάλων διατεταγμένων σε επίπεδη ακτινική μορφή με φωτεινά χρώματα. Γύρω από το κέντρο υπάρχει μια πολύ εμφανής κορώνα νημάτων που λαμβάνει πολύ μεταβλητά σχήματα και μεγέθη από είδος σε είδος. Τα πρώτα άνθη αρχίζουν να εμφανίζονται 6-12 μήνες μετά τη φύτευση. Η άνθιση είναι σταδιακή καθώς σχηματίζονται και το κλαδί επιμηκύνεται. Στην Ελλάδα η άνθηση διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ στις τροπικές περιοχές ανθίζουν όλα τα λουλούδια.
Το Passiflora edulis, σε αντίθεση με τα άλλα είδη, είναι αυτο-γόνιμο. Η επικονίαση είναι εντομοφίλη, που λειτουργεί από μέλισσες και άλλα επικονιαστικά έντομα.

Κλίμα και έδαφος

Είναι φυτά τροπικής προέλευσης (Νοτιοανατολική Ασία). Αλλά μερικά είναι σε θέση να προσαρμοστούν ακόμη και σε θερμά και εύκρατα κλίματα όπως η λεκάνη της Μεσογείου. Το Passiflora edulis με φρούτα morato στην Ελλάδα ευδοκιμεί καθώς ανέχεται χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το Passiflora edulis flavicarpa δυσκολέυεται επειδή έχει μεγαλύτερες θερμικές ανάγκες, οπότε είναι στα καλύτερα του στα θερμότερα τροπικά περιβάλλοντα. Τα Passion fruit με υψηλή αντοχή στο κρύο μπορούν να μεγαλώσουν έως 2000 μέτρα υψόμετρο στο Μεξικό και το Περού.

Σε γενικές γραμμές, τα είδη που προσαρμόζονται στα μεσογειακά κλίματα ζουν καλά σε θερμοκρασίες μεταξύ 18-27 ° C το καλοκαίρι και 10 ° C το χειμώνα με ανεκτές θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Πρέπει να τοποθετείται σε ηλιόλουστα περιβάλλοντα, κατά προτίμηση στο νότο, το φως πρέπει να είναι εξαιρετικό και άφθονο. Τα Passion fruit ανθίζουν όταν η ημέρα είναι μεγάλη, με λιγότερο από 12 ώρες φωτός και η διαφοροποίηση των μπουμπουκιών μειώνεται. Οι άφθονες βροχές κατά τη διάρκεια της φάσης ανθοφορίας διαταράσσουν τη δραστηριότητα επικονίασης των επικονιαστικών εντόμων. Αυτά τα φυτά φοβούνται ισχυρούς ανέμους.

Τα Passion fruit προτιμούν αμμώδη, φτωχά, βαθιά και υπο-όξινα εδάφη. Σε πολύ ασβεστολιθικά εδάφη, φαινόμενα χλωρότητας εμφανίζονται λόγω της έλλειψης απορρόφησης μικροστοιχείων. Ενώ η συσσώρευση νερού στο έδαφος ευνοεί τη Φουζαρίωση (fusarium).

Τεχνικές καλλιέργειας

Ο πολλαπλασιασμός των Passion fruit γίνεται κυρίως από σπόρους. Μπορεί να γίνει με ξυλώδη κοπή προκειμένου να ληφθούν ομοιογενή φυτά, αλλά είναι μια περίπλωκη διαδικασία. Αυτές οι καλλιέργειες, δεδομένης της συνήθειας αναρρίχησης, χρειάζονται δομές στήριξης, οι πιο χρησιμοποιούμενες είναι οι ιμάντες, ύψους 2 m, αποτελούμενοι από πασσάλους που απέχουν μεταξύ τους 3-6 m και δύο σύρματα τοποθετημένα αντίστοιχα σε ύψος 1, 5 και 2 m.

Η φάση καλλιέργειας συνίσταται στην προώθηση του σχηματισμού ενός ζεύγους βλαστών, διατεταγμένων στην αντίθετη κατεύθυνση, για κάθε σύρμα, εξαλείφοντας όλα τα κλαδιά που σχηματίζονται από κάτω. Από τους βλαστούς προέρχονται οι καρποφόροι σχηματισμοί που κρέμονται και αρχίζουν να ανθίζουν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης, μετά τη συγκομιδή, μπορεί να γίνει κλάδεμα. Το οποίο συνίσταται στη μείωση των καρποφόρων σχηματισμών σε 10-20 cm. Σε ορισμένες περιοχές το κλάδεμα δεν πραγματοποιείται καθώς προκαλεί μείωση των καρπών.

Φροντίδα

Τα Passion fruit έχουν ένα τμήμα που εκτίθεται πολύ. Εάν οι βροχές δεν κατανέμονται καλά κατά τη διάρκεια του έτους, είναι απαραίτητο να παρέμβουμε με την άρδευση, καθώς η έλλειψη νερού επιβραδύνει την ανάπτυξη και κοντά στην ωρίμανση, προκαλεί ζάρωμα των φρούτων που πέφτουν στο έδαφος. Η καρποφορία γίνεται συνήθως δύο μήνες μετά την ανθοφορία. Γενικά τα φρούτα τρώγονται φρέσκα ανοίγοντας τα στη μέση και αφαιρώντας τον όξινο πολτό που περιέχεται στο εσωτερικό με ένα κουταλάκι του γλυκού. Μεταξύ των φυτικών παρασίτων, το πιο επικίνδυνο είναι η Φουζαρίωση, ενώ συχνά εμφανίζονται έντομα και ακάρεα.

 

Passion fruit, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, καρπός, φροντίδα,

Passion fruit, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, καρπός, φροντίδα,

Passion fruit: Είναι φυτό τροπικής προέλευσης (Νοτιοανατολική Ασία), αλλά προσαρμόζεται ακόμη και σε θερμά και εύκρατα κλίματα.

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English