Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ

Μακαντέμια (Macadamia): Ιστορία και ιδιότητες

Μακαντέμια, Macadamia, ιστορία, ιδιότητες, καλλιέργεια, κλίμα

Μακαντέμια, Macadamia, ιστορία, ιδιότητες, καλλιέργεια, κλίμα

Το Μακαντέμια είναι ένα φυσικό φυτό δέντρων που το συναντάμε σε Αυστραλία, Νέα Καληδονία και Ινδονησία. Ανήκει στην οικογένεια Proteaceae και με αυτό το όνομα 14 γνωστά είδη ομαδοποιούνται, αλλά μέχρι σήμερα μόνο πέντε θεωρούνται ότι ανήκουν σε αυτή τη βοτανική ομάδα.

Αυτό το φυτό έχει γίνει πολύ διάσημο τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των υγιεινών διατροφικών τάσεων που διακηρύσσουν τις μεγάλες διατροφικές και φαρμακευτικές αρετές των φρούτων του, καθώς και την πλούσια γεύση του, παρόμοια με την καρύδα.

Το έτος 1850, ο Γερμανός βοτανολόγος Ferdinand Von Mueller ανακάλυψε το φυτό macadamia, το οποίο αρχικά έγινε δεκτό λόγω του λουλουδιού του και αργότερα για τις θρεπτικές του ιδιότητες. Ο Von Mueller προώθησε τη συστηματική του καλλιέργεια και την εισαγωγή του στην καθημερινή χρήση από τους ανθρώπους. Σήμερα, η macadamia καλλιεργείται εντατικά σε χώρες όπως η Κίνα και το νησί της Χαβάης.

Στην Κεντρική Αμερική καλλιεργείται στη Γουατεμάλα, την Κόστα Ρίκα και το νότιο Μεξικό, ενώ στη Νότια Αμερική εκμεταλλεύεται εμπορικά και τεχνικά τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τον Ισημερινό, την Παραγουάη και το Περού. Επίσης, στο Καραϊβικό έθνος της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι πολύ δημοφιλές. Από την άλλη πλευρά, στην Αφρική υπάρχουν καλλιέργειες στη Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αφρική

Καρύδι Μακαντέμια

Το καρύδι Μακαντέμια είναι επίσης γνωστό ως καρύδι maroochi, bush και Queensland. Σε άλλες χώρες είναι γνωστή ως bauple, gyndl, jindilli, kindal kindal και boombera.

Διάφορες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι Αυστραλοί αυτόχθονες έκαναν χρήση ξηρών καρπών macadamia και γνώριζαν τα οφέλη για την υγεία τους. Μόνο δύο είδη Μακαντέμια μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο, το Macadamia tetraphylla και το Integrifolia macadamia.
Το τελευταίο είναι το πιο εμπορικό, τόσο για ιατρική χρήση, όσο και για τρόφιμα και για την κατασκευή καλλυντικών.

Ιδιότητες καρυδιών Μακαντέμια

Οι διαφορετικές ποικιλίες Μακαντέμια μπορούν να φτάσουν σε ύψος από 2 έως 12 μέτρα, με φύλλα που μπορούν να είναι λογχοειδή ή ελλειπτικά μεταξύ 6 έως 30 εκατοστών και 2 έως 12 εκατοστών πλάτους. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να έχει ολόκληρα ή οδοντωτά άκρα. Η ταξιανθία του χαρακτηρίζεται από το μήκος της, το οποίο κυμαίνεται από 5 έως 30 εκατοστά μήκος, με άνθη ομαδοποιημένα σε συστάδες και ερμαφρόδιτα.

Αυτά τα λουλούδια είναι συνήθως λευκά, αλλά μερικές φορές παίρνουν μια ροζ απόχρωση. Οι ρίζες του τείνουν να αναπτύσσονται στο επίπεδο της επιφάνειας και είναι πολύ ευαίσθητες στην παρουσία γειτονικών φυτών και ζιζανίων. Τα φρούτα είναι μικρά, στρογγυλά και έχουν σκληρό κέλυφος. Στο εσωτερικό του έχει έναν μόνο σπόρο που καταλαμβάνει όλο το χώρο και έχει μεταξύ 79 έως 85 τοις εκατό των ελαίων.

Σε μερικά είδη αυτό το φρούτο είναι βρώσιμο και έχει πλούσια γεύση καρύδας. Στα εμπορικά είδη αρχίζει να παράγει φρούτα σε ηλικία 6 έως 7 ετών, με βέλτιστη απόδοση από 12 ετών. Αυτός ο καρπός συγκομίζεται πέφτοντας στο έδαφος, όταν θεωρείται ώριμος.

Φροντίδα των Μακαντέμια

Το δέντρο Μακαντέμια πρέπει να καλλιεργείται σε εύκρατα κλίματα, με χαμηλότερες θερμοκρασίες τους 16 βαθμούς Κελσίου και υψηλότερες τους 28 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, δεν αντέχει στον παγετό ή το υπερβολικό κρύο.

Επίσης, δεν αντέχει καλά τους ισχυρούς ανέμους. Επομένως είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα ανεμοφράκτη γύρω από την καλλιέργεια ή το πρόσφατα μεταμοσχευμένο φυτό. Η καλύτερη ανάπτυξή του επιτυγχάνεται σε εδάφη με ύψος μεταξύ 400 και 1.900 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπορεί να αναπτυχθεί σε μια μεγάλη ποικιλία εδαφών, αλλά λειτουργεί καλύτερα σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ενώ οι ρίζες του τείνουν να επηρεάζονται αισθητά εάν φυτευτούν σε εδάφη που είναι πολύ υγρά ή περιστασιακά με υγρασία.

Σε περίπτωση υπερβολικού ποτίσματος, το φυτό θα εμφανίσει κιτρινωπά φύλλα που θα πέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πότισμα πρέπει να σταματήσει έως ότου στεγνώσει το έδαφος και στη συνέχεια να ποτιστεί και πάλι μέτρια. Το νεαρό φυτό πρέπει να καλλιεργείται σε τρύπες με βάθος τουλάχιστον 80 εκατοστά. Επιπλέον, η κύρια ρίζα πρέπει να διατηρείται εντελώς κάθετη και ευθεία κατά τη μεταφύτευση και να διασφαλίζεται ότι παραμένει σε αυτήν τη θέση μόλις σπαρθεί.

Διατροφικά χαρακτηριστικά του Μακαντέμια

Κάθε καρύδι Μακαντέμια περιέχει 9 γραμμάρια πρωτεΐνης, 7 γραμμάρια φυτικών ινών, 78 γραμμάρια φυτικού λίπους και 78 γραμμάρια υδατανθράκων. Παρέχει περίπου 18 θερμίδες και περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και σελήνιο. Παρέχει επίσης στον οργανισμό βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β9 και Ε.

Μακαντέμια, Macadamia, ιστορία, ιδιότητες, καλλιέργεια, κλίμα,

Μακαντέμια, Macadamia, ιστορία, ιδιότητες, καλλιέργεια, κλίμα,

Tο Μακαντέμια έχει γίνει πολύ διάσημο τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των υγιεινών διατροφικών τάσεων.

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English