Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ

Λωτός (Diospyros kaki): Καλλιέργεια και ποικιλίες

Λωτός, καλλιέργεια, ποικιλίες, ιδιότητες, φροντίδα

Λωτός, καλλιέργεια, ποικιλίες, ιδιότητες, φροντίδα

Ο διόσπυρος, το βοτανικό όνομα του λωτού, προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει “φαγητό των θεών”. Το kaki, από την άλλη πλευρά, εντοπίζεται στους Ιάπωνες, μια από τις περιοχές προέλευσης του φυτού.

Δέντρο μέρος της οικογένειας Ebenaceae που περιλαμβάνει περίπου 500 είδη. Το γένος diospyro είναι πολύ ευρύ και περιλαμβάνει δέντρα και θάμνους, από αειθαλή έως φυλλοβόλα, σε μεγάλο βαθμό τροπικά. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι  η μεταφορά αρσενικών και θηλυκών λουλουδιών σε ξεχωριστά φυτά.

Λωτός Apple Kaki

Ο κινεζικός λωτός (που περιλαμβάνει επίσης τις ποικιλίες Apple Kaki) είναι ένα δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος 15 μέτρα. Το φύλλωμα έχει φυσικά εκτεταμένο σχήμα και φέρει εναλλασσόμενα φυλλοβόλα φύλλα. Αυτα είναι ωοειδείς μήκους έως 15 cm και πλάτους 7,5 cm, αιχμηρά στην κορυφή και λεία ή σχεδόν λεία στην άνω πλευρά. Η κάτω πλευρά, είναι πιο ανοιχτή και πιο τριχωτή. Το φθινόπωρο, το χρώμα αλλάζει σε πορτοκαλί-κόκκινο.

Ο φλοιός είναι θαμπός γκρι και φολιδωτός, ξεφλουδίζει με τον χρόνο και φέρει αυλάκια με μικρά λουλούδια σε σχήμα καμπάνας, μήκους περίπου 1,5 cm. Τα αρσενικά ενώνονται σε συστάδες, ενώ τα θηλυκά είναι μοναχικά, συνήθως στα νεότερα κλαδιά. Τα φρούτα είναι μεγάλα, ζουμερά, κίτρινα-πορτοκαλί ή ακόμη και κόκκινα, έως καφέ. Η διάμετρος είναι περίπου 7,5 εκατοστά.

Γονιμοποίηση λουλουδιών

Στο παρελθόν ήταν συνηθισμένο να φυτεύεται πάντα μεγάλος αριθμό φυτών, το ένα δίπλα στο άλλο. Στην πραγματικότητα, μόνο η παρουσία πολλών φυτών εξασφάλισε καλή καρποφορία κάθε χρόνο. Οι διάφορες ποικιλίες, στην πραγματικότητα, μπορούν να μεταφέρουν θηλυκά άνθη λόγω της στειρότητας των στήμονων, αρσενικών λουλουδιών λόγω αποβολής των ωοθηκών ή ερμαφροδιτών. Κάθε δέντρο μπορεί επίσης να αναπτύξει άνθη ενός ή περισσοτέρων τύπων για άγνωστες αιτίες.

Γενικά, οι καρποί που προέρχονται από την επικονίαση είναι εφοδιασμένοι με σπόρους και γίνονται αμέσως πολύ γλυκοί. Οι άλλοι, από την άλλη πλευρά, δεν τρώγονται αμέσως, αλλά είναι ελκυστικοί λόγω της μεγάλης παρουσίας τανινών. Για να φαγωθούν, πρέπει να αφεθούν να ωριμάσουν για αρκετές ημέρες (συνήθως διατηρούνται μαζί με μήλα τα οποία, απελευθερώνοντας αιθυλένιο και διεγείρουν περαιτέρω ωρίμανση).

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ορισμένες ποικιλίες που ονομάζονται apple kaki έχουν γίνει όλο και πιο συχνές . Είναι έτοιμα για κατανάλωση κατά τη στιγμή της συλλογής. Έχουν πολύ μεταβλητά χρώματα, από πράσινο σε κίτρινο έως σκούρο κόκκινο και, επιπλέον, είναι πολύ εύκολο να ξεφλουδιστούν.

Κλίμα

Ο λωτός είναι δέντρο γενικά κατάλληλο για ζεστές περιοχές. Στην Ελλάδα, ωστόσο, καλλιεργείται σχεδόν παντού χάρη στην επιλογή ορισμένων ποικιλιών που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο κρύο. Γενικά, η πιο ευαίσθητη φάση για την απόκτηση ενός όμορφου δείγματος αντιπροσωπεύεται από τα πρώτα πέντε χρόνια κατά τα οποία συνιστάται πάντα η προστασία του κορμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα (με δεμένα φύλλα), ειδικά εν αναμονή των παγετών στους οποίους είναι αυτό το είδος ιδιαίτερα ευαίσθητο. Σε κάθε περίπτωση, αντέχει εύκολα στους -10 ° C και σε θέσεις προστατευμένες από τον άνεμο ακόμη και -15 ° C. Η θερμότητα, από την άλλη πλευρά, δεν είναι πρόβλημα.

Έδαφος

Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Προσαρμόζεται σε κάθε τύπο εδάφους, εκτός από αυτά που είναι πολύ κορεσμένα με νερό. Ας βεβαιωθούμε λοιπόν ότι υπάρχει καλή αποστράγγιση. Για να δώσετε το καλύτερο είναι καλό να προτιμάτε μάλλον αργιλώδη υποστρώματα, αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς αλατότητα (ιδίως μεγάλες συγκεντρώσεις νατρίου και βορίου). Κατά συνέπεια, δεν είναι καλή επιλογή για παράκτιες περιοχές.

Άρδευση

Τα πρώτα δύο χρόνια μετά τη φύτευση είναι απαραίτητο να ποτίζουμε κάθε 20-25 ημέρες, εκτός από τις ημέρες που βρέχει. Στη συνέχεια ποτίζεται μόνο όταν τα φύλλα αναδιπλώνονται λόγω της επίμονης ξηρασίας.

Λίπανση

Κάθε χρόνο, το φθινόπωρο-χειμώνα, 200 γραμμάρια οστεάλευρου απλώνονται στους πρόποδες του φυτού, ενσωματώνοντάς το στο έδαφος με ελαφριά επεξεργασία. Ισχύουν επίσης κοκκώδη λιπάσματα βραδείας απελευθέρωσης για οπωροφόρα φυτά. Συνιστάται για τα πρώτα χρόνια, στις βόρειες περιοχές, να καλύπτεται το πόδι με ένα παχύ στρώμα φλοιού πεύκου, προκειμένου να προστατεύεται το ριζικό σύστημα από το κρύο του χειμώνα.

Έκθεση στο φώς

Προκειμένου να έχει καλές αποδόσεις, η συνιστώμενη θέση είναι πάντα σε πλήρη ήλιο. Εάν ζούμε σε κρύες περιοχές, καλό είναι να τοποθετούμε το δέντρο σε μια περιοχή προστατευμένη από τον άνεμο.

Φύτευση λωτού

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δενδρύλλια ηλικίας περίπου 2 ετών προς πώληση, σε γλάστρες. Συνιστάται να αποφεύγετε τα δείγματα που πωλούνται μόνο με χώμα ή γυμνή ρίζας, επειδή αυτό το φυτό δεν πρέοει να μεταμοσχευτεί και είναι απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί η καταστροφή των ριζών κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Το ριζικό σύστημα του λωτού αποτελείται από τρία έως τέσσερα μακρές ρίζες με σπάνιο τριχοειδές ρίζα, το οποίο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Η απώλεια ενός μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της μεταμόσχευσης.

Γίνεται την άνοιξη, όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πλέον παγετοί. Προηγουμένως, θα έχει ανοιχτεί μια τρύπα βάθους τουλάχιστον 50 cm πλάτους. Ένα οργανικό λίπασμα αργής απελευθέρωσης, πλούσιο σε άζωτο και σε άλλα μικροστοιχεία θα προστεθεί στο καλά κατακερματισμένο έδαφος εκσκαφής. Ιδανικό είναι το οστεάλευρο ή η καλαμπογγία. Το φυτό πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε το κολάρο να απέχει 3-4 cm από το επίπεδο του εδάφους. Παράλληλα με τον κορμό (αλλά προσέχοντας να μην προκαλέσουμε ζημιά στο ριζικό σύστημα) θα τοποθετήσουμε έναν μακρύ και παχύ πόλο που θα χρησιμεύσει ως στήριγμα. Τελειώνουμε βάζοντας το χώμα πίσω στην τρύπα χωρίς να το συμπιέζουμε υπερβολικά. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε το φυτό να αρχίσει να αναπτύσσει το υπόγειο τμήμα.
Ας ποτίζουμε άφθονα και διαδώστε μια καλή ποσότητα κοκκώδους λιπάσματος αργής απελευθέρωσης για οπωροφόρα φυτά.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται συνήθως με εμβολιασμό. Έχουν επιλεγεί διάφορες ποικιλίες και κάθε μία είναι κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο κλίμα. Η σπορά χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ριζών.

Δυστυχώς, τα καλύτερα ριζικά συστήματα για το κλίμα μας (αυτά που προέρχονται από τον D. lotus) δεν μοιάζουν πολύ με τις μη στυπτικές ποικιλίες (οι περισσότερες περιζήτητες από την αγορά). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προαναφερθείσες ποικιλίες, η πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος σήμερα είναι η μικροπροστασία και η κοπή της κορυφής.

Κλάδεμα

Τα ενήλικα φυτά σπάνια χρειάζονται παρεμβάσεις. Είναι μάλλον σημαντικό να λειτουργείτε σε νεαρά δείγματα με καλό κλάδεμα. Οι πιο χρησιμοποιούμενες μορφές είναι τα σχήματα κούπας, παλάμης και πυραμίδας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τρία ή τέσσερα κλαδιά που πηγαίνουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η δευτερογενής διακλάδωση πρέπει στη συνέχεια να δυναμώσει.

Γονιμοποίηση

Για αυτά τα φυτά, η μαζική παρουσία επικονιαστών είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση γονιμοποιημένων και ως εκ τούτου ώριμων φρούτων ήδη κατά τη συγκομιδή. Ακόμη και για kaki apple (οχι στυπτικό) είναι ακόμα σημαντικό. Η επικονίαση που πραγματοποιήθηκε, στην πραγματικότητα, επηρεάζει σημαντικά την ποσότητα και το μέγεθος του καρπού. Προσπαθούμε λοιπόν να συμπεριλάβουμε κοντά σε αυτό το δέντρο άλλες καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες.

Παράσιτα και ασθένειες

Είναι αρκετά υγιή και ανθεκτικά δέντρα. Φοβούνται μόνο την σήψη των ριζών (για να αποφευχθεί με καλή αποστράγγιση). Τα πιο συνηθισμένα παράσιτα είναι έντομα, τα οποία καταπολεμούνται με λευκό λάδι ενεργοποιημένο από ένα εντομοκτόνο.

Ποικιλία

Οι πιο συνηθισμένες είναι:
-Fuyo: λωτός με μεγάλα φρούτα βάρους περίπου 250 γραμμαρίων, κόκκινο όταν είναι ώριμα.
-Katawabata: μικρότερα, με ελαφρώς κωνικά φρούτα, πορτοκαλί-κόκκινο όταν είναι ώριμα, πολύ ζαχαρούχα.
-Rojo: λωτός ισπανικής προέλευσης, πολύ έντονο φυτό που παράγει πολύ μεγάλα και κόκκινα φρούτα όταν είναι ώριμα.

Μεταξύ των μη στυπτικών ποικιλιών kaki-apple, οι πιο ενδιαφέρουσες και συγκεκριμένες είναι:
-Vainiglia: παράγει καρπούς μεσαίου μεγέθους, περίπου 150 γραμμάρια, πορτοκαλί κίτρινο. Η φλούδα είναι λεπτή ενώ ο πολτός είναι πυκνός και χάλκινος, με ελαφριά γεύση βανίλιας.
-Cioccolatino που παράγει ελαφρώς πεπλατυσμένα και μεσαίου μεγέθους φρούτα με κίτρινο-πορτοκαλί δέρμα και καφέ πολτό με μια ελαφριά γεύση κακάου.
-Kaki, ίσως η πιο κοινή ποικιλία. Παράγει  άφθονα άνθη και μεγάλα φρούτα. Όταν συγκομίζονται, γίνονται κίτρινα και γρήγορα γίνονται πορτοκαλί. Ο πολτός είναι πορτοκαλί με σκούρα σημεία εάν ο καρπός δεν έχει γονιμοποιηθεί. Διαφορετικά θα πάρει χάλκινα χρώματα.
-O-Gosho ανάμεσα στις καλύτερες ποικιλίες, διάσημη για την απαλότητα του πολτού.
-Shogatsu είναι ιδιαίτερα ιδιαίτερο για το χρώμα των φρούτων κατά τη συγκομιδή, ένα όμορφο πράσινο που στη συνέχεια γίνεται πορτοκαλί με την πάροδο του χρόνου.
-Brazzale Ιταλική ποικιλία, φρούτα μεσαίου μεγέθους, πρώτο πορτοκάλι και μετά κόκκινο με πλατύ σχήμα.

Λωτός, καλλιέργεια, ποικιλίες, ιδιότητες, φροντίδα,

Λωτός, καλλιέργεια, ποικιλίες, ιδιότητες, φροντίδα,

Λωτός: Ο διόσπυρος, το βοτανικό όνομα του λωτού, προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει "φαγητό των θεών".

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English