Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ

Επικονίαση  – Άνθη αβοκάντο

Τα άνθη του Αβοκάντο είναι ερμαφρόδιτα. Ο βασικός τρόπος επικονίασης των αβοκάντο είναι η σταυρεπικονίαση. Η μεταφορά της γύρης από ανθη αβοκάντο μιας ποικιλίας σε άνθη διαφορετικής ποικιλίας του ιδίου ή συγγενούς είδους ονομάζεται σταυρεπικονίαση.

Τα άνθη του αβοκάντο συνήθως δημιουργούνται από τον Νοέμβριο ως τον Ιούλιο. Κυρίως όμως την άνοιξη συνήθως την άνοιξη και τα περισσότερα κάθε 2 χρόνο. Ο ακριβής χρόνος άνθησης προσδιορίζεται ανάλογα με την ποικιλία αβοκάντο τις κλιματολογικές συνθήκες και την εδαφική επάρκεια της καλλιέργειας.

Ανθοφορία αβοκάντο

Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες ποικιλίες Αβοκάντο έχουν πραγματικά μεγάλο αριθμό από άνθη. Χαρακτηριστικές όμως ποικιλίες είναι αυτές του Μεξικού όπως και τα αντίστοιχα υβρίδιά τους. ( Άνθη αβοκάντο – Επικονίαση)

Είναι δε γεγονός ότι σε μια περίοδο ανθοφορίας ένα δέντρο Αβοκάντο μπορεί να δημιουργήσει έως και ένα εκατομμύριο. Δυστυχώς τα περισσότερα τα άνθη αποβάλλονται και μόνο λίγα από αυτά δημιουργούν τελικά καρπό. Στατιστικά ένα ποσοστό λίγο μικρότερο του 1% δημιουργούν άνθη και καρπούς για μια καλή παραγωγή.

( Άνθη αβοκάντο – Επικονίαση) : Αν την περίοδο της ανθοφορίας, οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καταλληλες για να επισκιαστούν τα άνθη, τότε αυτά απορρίπτονται και πέφτουν. Βέβαια υπάρχουν, όμως, ορισμένα “μάτια” κάτω απο την αρχική ταξιανθία που μπορούν να δημιουργήσουν άλλες ταξιανθίες, επεκτείνοντας χρονικά έτσι την περίοδο της ανθοφορία.

Η ενεργοποίηση της δεύτερης σειράς καρποφόρων “ματιών” πραγματοποιείται λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την ανθοφορίααβοκαντο χρησεις

Κατά την καλλιέργεια αβοκάντο και μετά το τέλος της ανθοφορίας τους και και αφού η επικονίαση και αντιστοίχως γονιμοποίηση γίνει κανονικά, τα “μάτια” που βρίσκονται κάτω από τις ταξιανθίες, αποβάλλονται πέφτοντας.

Συνεπώς το δέντρο του Αβοκάντο ανθοφορεί μόνο κατά την κύρια εποχή ανθοφορία, γιατί τα άλλα μάτια που βρίσκονται διαδικασία νέας βλάστησης, δεν παράγουν ανθοφορία εκτός εποχής, όπως συμβαίνει στα εσπεριδοειδή.

Επικονίαση Αβοκάντο

Στην καλλιέργεια αβοκάντο τα άνθη του δένδρου του αβοκάντο εμφανίζουν ιδιαιτερότητες αλλά και διαφορές και από τα άνθη άλλων δένδρων ή φυτών.

( Άνθη αβοκάντο – Επικονίαση) : Η ουσιαστικότερη διαφορά, προσδιορίζεται στον τρόπο λειτουργίας των ερμαφρόδιτων ανθέων του Αβοκάντο.

Με απλά λόγια το κάθε άνθος αβοκάντο συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο κατά την διάρκεια μιας καλλιεργητικής περιόδου. Είτε ως θηλυκό είτε ως αρσενικό.

Συνήθως το άνθος ενός Αβοκάντο κατά τη διάρκεια της ζωής του ανοίγει δύο φορές.

Α τύπος Αβοκάντο – Άνθη αβοκάντο – Επικονίαση

Την πρώτη φορά που ανοίγει ως θηλυκό άνθος μεταξύ μεσημεριού και απογεύματος προς απόγευμα, λειτουργεί ως θηλυκό με ενεργό το στίγμα του για να δεχθεί γύρη από άλλα άνθη αβοκάντο.

Το άνθος του αβοκάντο που λειτουργεί ως θηλυκό παραμένει ανοικτό μόνο για 2-3 ώρες ενώ στην συνέχεια κλείνει, οπότε και παραμένει ουσιαστικά κλειστό μέχρι την επόμενη μέρα.

Την επόμενη ημέρα το πρωί το άνθος του αβοκάντο ανοίγει για δεύτερη φορά, λειτουργώντας ως αρσενικό, Αυτό σημαίνει ότι οι στήμονες του άνθους είναι πλέον ώριμοι και μπορούν να απελευθερώσουν γύρη.

Το δεύτερο στάδιο ανθοφορίας του αβοκάντο , είναι διαφορετικό από το πρώτο, γιατί το στίγμα του στύλου του άνθους έχει μειωμένο σκούρο χρωματισμό και εμφανίζεται μαραμένο. Από την άλλη μεριά οι τρεις εσωτερικοί στήμονες βρίσκονται κοντά στο στίγμα του άνθους και οι άλλοι έξι σχηματίζουν μορφή μαζί με τον στύλο μιας γωνίας περίπου όπως το μισό της ορθής. Η ενεργοποίηση του άνθους του αβοκάντο ως αρσενικό έχει διάρκεια μόνο λίγες ώρες. Έκτοτε κλείνει και δεν ξανανοίγει ποτέ.

Ως προς την επικονίαση και γονιμοποίηση του αβοκάντο , προσδιορίζονται σε δύο κατηγορίες.

Στις ποικιλίες αβοκάντο της πρώτης κατηγορίας όπου το πρώτο άνοιγμα του άνθους λειτουργεί ως θηλυκό πραγματοποιείται το πρωί της πρώτης ημέρας. Το δεύτερο άνοιγμα που λειτουργεί ως αρσενικό γίνεται το απόγευμα της επόμενης ημέρας. Στην πράξη ο χρόνος που που προσδιορίζεται ανάμεσα στα δύο ανοίγματα του άνθους του αβοκάντο, είναι περίπου 36 ώρες.

Β τύπος Αβοκάντο – Άνθη αβοκάντο – Επικονίαση

Στις ποικιλίες αβοκάντο της δεύτερης κατηγορίας δηλαδή του Β ΤΥΠΟΥ, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το πρώτο άνοιγμα του θηλυκού  άνθους πραγματοποιείται το απόγευμα της μιας ημέρας και το δεύτερο άνοιγμα του αρσενικού άνθους πραγματοποιείται το πρωί της επόμενης μέρας. Ο χρόνος που υφίσταται  μεταξύ του πρώτου και του δεύτερο ανοίγματος του άνθους του αβοκάντο, είναι γύρω στις 20 ώρες.

Ανάμεσα στους 2 τύπους / κατηγορίες Α & Β του δένδρου του αβοκάντο εξασφαλίζεται η σταυρογονιμοποίηση. Τα Δύο σταυρογονιμοποιούμενα άνθη του αβοκάντο έχουν την ακόλουθη  αλληλουχία:

Πρωί                                                     Απόγευμα

Άνθος Α’  Τύπου     Θηλυκό                Αρσενικό

Ανθος Β’ Τύπου     Αρσενικό             Θηλυκό

Ο  πιο δημοφιλής τρόπος επικονίασης στις φυτείες – καλλιέργιες αβοκάντο είναι η σταυρεπικονίαση,

Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί  παράγοντες που επηρεάζουν την σταύρογονιμοποίηση.  Είναι η πιθανά μεγάλη  περίοδος άνθισης και οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας,  που έχει ως αποτέλεσμα και τα δύο στάδια ανοίγματος ή κλεισίματος των ανθών να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Δηλαδή σε δένδρο αβοκάντο  της ίδιας ποικιλίας, ταυτόχρονα, εμφανίζονται άνθη ανοικτά στο θηλυκό και στον αρσενικό τύπο. Αυτό κάνει δυνατή τη γονιμοποίηση μεταξύ ανθέων της ίδιας ποικιλίας ή του ίδιου δέντρου.

Οι βασικότερες ποικιλίες παράγουν μεγάλες ποσότητες από  γύρη, η οποία κατα κύριο λόγο μεταφέρεται από τις μέλισσες ή άλλα έντομα στο στίγμα του άνθους, το οποίο αναπτύσσεται  όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη  από 5° Κελσίου.

Για να εξασφαλιστεί ικανοποιητική επικονίαση και  γονιμοποίηση των ανθών  του Αβοκάντο, βασικοί παράγοντες είναι οι ακόλουθοι:

■             Να υπάρχουν ποικιλίες αβοκάντο τύπου Α και τύπου Β εντός της φυτείας

■             Να υπάρχει ταυτοχρονισμός στην άνθιση  των ποικιλιών αβοκάντο τύπου Α και τύπου Β

■             Διαφορετικά να υπάρχει ικανός αριθμός από μέλισσες  για την μεταφορά της γύρης

■            Να υπάρχουν κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για τις παραπάνω διεργασίες

Οι καλλιέργειες αβοκάντο θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από καλλιέργειες πορτοκαλιών και δη  εσπεριδοειδών, οι μέλισσες προτιμούν άνθη των πορτοκαλιών και γενικά των εσπεριδοειδών αντί για τα άνθη αβοκάντο.

Άνθη αβοκάντο - Επικονίαση - γονιμοποίηση καρπόδεση αβοκάντο,

Άνθη αβοκάντο - Επικονίαση - γονιμοποίηση καρπόδεση αβοκάντο,

Άνθη αβοκάντο - Επικονίαση - γονιμοποίηση καρπόδεση αβοκάντο. Πληροφορίες για εμπορικές ποικιλίες αβοκάντο τύπου Α κατηγορίας και τύπου Β κατηγορίες

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English