Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ

Το Λίτσι και η καλλιεργητική του εμπειρία στη Μάλαγα

Λίτσι, lychee, καλλιέργεια, ιδιότητες, φροντίδα, Μάλαγα

Λίτσι, lychee, καλλιέργεια, ιδιότητες, φροντίδα, Μάλαγα

Το δέντρο λίτσι είναι μια ευρέως αντιπροσωπευόμενη καλλιέργεια στη Μάλαγα (Ισπανία). Τόπος όπου, εδώ και μερικά χρόνια, η παραγωγή του αυξήθηκε σταδιακά και σύμφωνα με τα υπόλοιπα υποτροπικά φρούτα που συγκομίζονται.

Αρχικά, το δέντρο λίτσι μεταφέρθηκε στη Μάλαγα από τον Julián Díaz Robledo και τον José María Hermoso González στη δεκαετία του 1980. Από την Κίνα, στην επαρχία Fujian, 4 δέντρα ταξίδεψαν (συσκευασμένα σε μια βαλίτσα) στη Μάλαγα. Δέντρα που, μέχρι σήμερα και μαζί με πολλά άλλα σε 10 εκτάρια γης, συνεχίζουν να παράγουν φρούτα στο αγρόκτημα Rancho Oriental de Algarrobo.

Όσον αφορά την καλλιέργειά του, υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην περιοχή. Υποστηρίζεται, επιπλέον, από το ερευνητικό έργο και τις μελέτες ποικιλίας που διεξήχθησαν στα επιστημονικά κέντρα του Ινστιτούτου Υποτροπικής Κηπουρικής “La Mayora” και της IFAPA-Μάλαγα.

Γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρει να καλλιεργήσετε

Το Lychee (Litchi chinensis) είναι ένα μεγάλο, θαμνώδες δέντρο με σκούρα πράσινα φύλλα. Έχει ένα μεγάλο κουβούκλιο και παράγει νόστιμα μικρά, στρογγυλά φρούτα. Είναι ένα υποτροπικό φυτό, που προέρχεται από τα δάση της νότιας Κίνας. Στη συνέχεια, τα όμορφα μπουκέτα με κίτρινα λουλούδια και τα φρούτα σε πλήρη εξέλιξη, ξεκινώντας την άνοιξη, καθιστούν τα δέντρα Lychee φυτό εγγυημένης επιτυχίας.

Η καλλιέργεια αυτού του φυτικού είδους έχει ιδιαίτερη έλξη. Τόσο πολύ, χάρη στη διακοσμητική ομορφιά του φυτού, καθώς και στην παραγωγή των εξαιρετικών βρώσιμων φρούτων του. Η υψηλή εμπορική αξία αυτού του φρούτου μπορεί να είναι ένα άλλο κίνητρο να το σκεφτούμε. Για να το πετύχετε αυτό και για να βεβαιωθείτε ότι το δέντρο Lychee σας προσφέρει όλες τις δυνατότητές του, θα πρέπει να δώσετε τη δέουσα προσοχή σε αυτό. Τι σημαίνει, γνωρίζοντας τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του λίτσι και ποια φροντίδα χρειάζεται αυτό το φυτό.

Απαιτήσεις για καλλιέργεια

Τα Lychees μεγαλώνουν καλύτερα όταν βρίσκονται σε πλήρη ηλιοφάνεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επίτευξη άφθονης ανθοφορίας και την καλύτερη ανάπτυξη των φρούτων. Αυτά τα αειθαλή δέντρα ευδοκιμούν στα περισσότερα εδάφη. Υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρουν καλό βαθμό υγρασίας και σωστή αποστράγγιση. Το ιδανικό pH μπορεί να κυμαίνεται από 5,5 έως 7,5. Έτσι, τα υψηλότερα επίπεδα αλκαλικότητας μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια σιδήρου.

Τύποι εδάφους

Η καλλιέργεια Lychee προσαρμόζεται τέλεια σε ελαφρά όξινα εδάφη με μέτρια περιεκτικότητα σε οργανική ύλη. Έτσι, μια περίσσεια κοπριάς θα κάνει τα φυτά να αναπτυχθούν σε καλό ρυθμό, αλλά θα μειώσουν την παραγωγή φρούτων τους υπέρ της βλαστικής ανάπτυξης. Στη συνέχεια, έχετε μια σειρά συστάσεων για να μάθετε πώς να ενεργείτε σε εδάφη ή σε ιδιαίτερες συνθήκες, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετη δυσκολία.

Φυτεία σε αμμώδες έδαφος

Για αυτόν τον τύπο εδάφους, είναι ενδιαφέρον να σκάψουμε μια τρύπα διαμέτρου περίπου 1,5 και 3,0 μέτρων, με βάθος μεταξύ 0,80 και 1,20 μέτρων. Στη συνέχεια, δεν συνιστάται να φυτέψετε το δέντρο απευθείας στο έδαφος ή το κομπόστ μέσα στην τρύπα. Στην περίπτωσή σας, είναι σκόπιμο να το αναμίξετε με το ανασκαμμένο αυτόχθονο έδαφος, σε αναλογία 1: 1.

Φύτευση σε βραχώδες έδαφος

Τα ρηχά εδάφη, και με σκληρή βραχώδη επιφάνεια μερικά εκατοστά, απαιτούν δράση παρόμοια με αυτήν της προηγούμενης φύτευσης. Δηλαδή, ανοίξτε μια τρύπα με διαστάσεις παρόμοιες με εκείνες του αμμώδους εδάφους και γεμίστε την με χώμα αναμεμειγμένο με κομπόστ, σε αναλογία 1: 1 περίπου. Και, σε κάθε περίπτωση, χώμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πηλό και ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο pH.

Φύτευση σε ανάχωμα ή κορυφογραμμή

Σε ορισμένες περιοχές, όπου αναμένεται ο κίνδυνος περιστασιακών πλημμυρών, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, είναι χρήσιμο να φυτευτεί σε ένα ανάχωμα. Αυτό, για να διατηρήσει τις ρίζες του δέντρου από υπερβολική υγρασία λόγω της υπερχείλισης του εδάφους. Για να γίνει αυτό, φυτεύεται σε κορυφογραμμές με ύψος μεταξύ 0,75 και 1,00 μέτρα. Το πλάτος του αναχώματος μπορεί να κυμαίνεται από 1,5 έως 3,0 μέτρα.

Καλλιέργεια σε γλάστρες

Εάν το χρειάζεστε, είναι επίσης δυνατό να καλλιεργήσετε το δέντρο Lychee σε μια γλάστρα ή σε κάποιο είδος κατάλληλου δοχείου. Υπό αυτήν την έννοια, ένας λογικός όγκος για το δοχείο θα μπορούσε να είναι από 20 λίτρα. Όσον αφορά το υπόστρωμα, μπορείτε να σημειώσετε τις προηγούμενες ενδείξεις για βραχώδες έδαφος. Επίσης, όταν καλλιεργείτε Lychee σε μια γλάστρα, έχετε το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορείτε να το μετακινήσετε σε οποιοδήποτε προστατευμένο μέρος.

Πλαίσιο φύτευσης για δέντρα

Πρώτα απ ‘όλα, όσον αφορά τους τοίχους, τα κτίρια και τα μεγάλα δέντρα άλλων ειδών, η ελάχιστη απόσταση πρέπει να ορίζεται μεταξύ 7 και 10 μέτρων. Διαφορετικά, μια περίσσεια σκίασης, λόγω της εγγύτητάς τους με αυτές, θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του Lychee. Επίσης, πρέπει να είναι ακόμη πιο μακριά από πεύκα και άλλα κωνοφόρα, γιατί δεν θα το αφήσουν να ζήσει.

Στη Μάλαγα, το συνηθισμένο πλαίσιο φύτευσης συνήθως καθορίζεται μεταξύ 5 × 4 και 6 × 5 μέτρων, που ισοδυναμεί με 500/330 δέντρα ανά εκτάριο. Στη συνέχεια, είναι βολικό να διατηρείτε τη φυτεία σε διαστάσεις που το καθιστούν διαχειρίσιμο για καλλιέργεια. Δηλαδή, με ύψος που δεν υπερβαίνει τα 3 μέτρα. Λάβετε υπόψη ότι το δέντρο λίτσι μπορεί εύκολα να φτάσει έως και 9-10 μέτρα ύψος, υπό συνθήκες εύφορου εδάφους και κατάλληλου κλίματος

Κλάδεμα δέντρων

Για τα νεαρά δέντρα Lychee, το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, το κλάδεμα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της ζωής της είναι επιθυμητό για την προώθηση της ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να τα διατηρείτε σε βολικό ύψος εργασίας, γύρω στα 3 μέτρα που αναφέρονται παραπάνω. Αργότερα, η επιλεκτική εξάλειψη των ανώτερων κλαδιών θα βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας του κάτω θόλου του δέντρου λόγω υπερβολικής σκίασης.

Τέλος, το σημαντικότερο, δεν πρέπει να εξαλείψετε τα κάτω κλαδιά, αλλά το τμήμα αυτών που σύρετε στο έδαφος. Αυτά τα κλαδιά χρησιμεύουν για να παρέχουν κάλυψη σκιάς στον κορμό και να αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των ζιζανίων. Επιπλέον, ανθίζουν και αποδίδουν καρπούς.

Παράσιτα που προσβάλλουν το δέντρο

Μέχρι σήμερα, η πιο σημαντική απειλή για την καλλιέργεια Lychee είναι αυτή που προκαλείται από το ακάρεο της Ερινώσεως ( Eriophyes litchi, Kerfer ). Αυτό το έντομο παράγει χαρακτηριστικά εξογκώματα στα φύλλα του φυτού, όπου στεγάζονται αυγά και προνύμφες. Για τη θεραπεία του, συνιστάται η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων μπουμπουκιών. Στη συνέχεια, η εφαρμογή διαβρέξιμου θείου σε διάλυμα 5 g / λίτρο είναι μια αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και ελέγχου. Διαφορετικά, έχουν εντοπιστεί έως και 58 διαφορετικοί τύποι παρασίτων. Ωστόσο, μην φοβάστε! Κανένα από αυτά με σοβαρές συνέπειες.

Λίτσι, lychee, καλλιέργεια, ιδιότητες, φροντίδα, Μάλαγα,

Λίτσι, lychee, καλλιέργεια, ιδιότητες, φροντίδα, Μάλαγα,

Το δέντρο λίτσι είναι μια ευρέως αντιπροσωπευόμενη καλλιέργεια στη Μάλαγα. Όπου εδώ και μερικά χρόνια, η παραγωγή του αυξήθηκε σταδιακά.

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English