Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ

Τι είναι τα Μακαντέμια (Macadamia)

Μακαντέμια, Macadamia, καλλιέργεια, κλίμα, πότισμα, χαρακτηριστικά

Μακαντέμια, Macadamia, καλλιέργεια, κλίμα, πότισμα, χαρακτηριστικά

Γενικά

Τα Μακαντέμια ανήκουν στην οικογένεια Proteaceae και στο γένος Macadamia, το οποίο περιλαμβάνει δύο καλλιεργημένα είδη: M. integrifolia και M. tetraphylla. Διαφέρουν μεταξύ τους για τα χαρακτηριστικά των φύλλων, των λουλουδιών και των φρούτων.

Το δέντρο δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα ύψος. Οι ρίζες είναι επιφανειακές και οι βλαστοί είναι ανοιχτό πράσινο, ροζ ή κόκκινο. Τα φύλλα είναι αειθαλή, σπειροειδή διατεταγμένα από 3 έως 6, λογχοειδή ή ελλειπτικά, μήκους 6-30 cm και πλάτους 2-13 cm, με ολόκληρο ή οδοντωτό περιθώριο. Τα άνθη είναι μικρά και μαζεύονται σε ένα λεπτό ρατσάκι μήκους 5 έως 30 cm και το λουλούδι είναι κρεμ λευκό ή ροζ.

Δεν είναι πάντα γόνιμο, σε αυτές τις περιπτώσεις η παρουσία επικονιαστών είναι απαραίτητη. Η διαφοροποίηση των λουλουδιών συμβαίνει στην κρύα εποχή. Ο καρπός είναι ένα καρύδι με ένα σαρκώδες και πράσινο αποξηραμένο φλοιό, που μερικές φορές παραμένει κλειστός. Το κέλυφος είναι χρωματισμένο και πολύ σκληρό. Το καρύδι έχει λευκό πυρήνα και η αναλογία με το κέλυφος είναι περίπου 30-40%.

Κλίμα και έδαφος

Το Macadamia integrifolia προτιμά τα τροπικά κλίματα, ενώ το M. tetraphylla προσαρμόζεται σε υποτροπικά και ζεστά εύκρατα κλίματα. Το τελευταίο, ωστόσο, έχει μικρότερο καρύδι. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για ανάπτυξη κυμαίνονται από 10 έως βέλτιστους 25 ° C. Υπάρχουν ποικιλίες που μπορούν να αντέξουν έως – 5 ° C και πάνω από 40 ° C. Αλλά η φωτοσύνθεση άνω των 30 ° C μειώνεται και τα φυτά μπορούν να παρουσιάσουν χλώρωση των φύλλων που έχει ως αποτέλεσμα σε θερμικό στρες.

Αυτά τα δέντρα παρουσιάζουν χαμηλή αντίσταση στον άνεμο, οπότε ξεκινώντας από τη φύτευση πρέπει να προστατεύονται από ανεμοφράκτες ή καταφύγια. Η Macadamia προτιμά τα εύφορα, καλά δομημένα, γρήγορα στραγγιζόμενα εδάφη, υπο-όξινα και πλούσια σε οργανική ύλη (3-4%), ενώ οι υπερβολές σε ασβεστόλιθο και φώσφορο προκαλούν ενδοσωματική χλώρωση. Είναι ένα είδος που προέρχεται από την Αυστραλία και καλλιεργείται επίσης στη Χαβάη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γουατεμάλα, στη Νότια Αφρική και στο Ισραήλ.

Ποικιλία

Μέσω της γενετικής βελτίωσης θέλουμε να αποκτήσουμε πολύ παραγωγικές ποικιλίες, με υψηλής ποιότητας ξηρούς καρπούς. Ανθεκτικά στους ανέμους, σύντομη περίοδο συγκομιδής, ανεκτική χλώρωση, θερμική πίεση και υψηλή απόδοση λαδιού. Η μόνη ποικιλία του Macadamia tetraphylla είναι το Beaumont, το οποίο ταιριάζει καλύτερα σε ψυχρότερα κλίματα. Έχει καρύδι που παίρνει χρώμα καραμέλας όταν ψήνεται, για το λόγο αυτό δεν είναι κατάλληλο για βιομηχανική χρήση.

Οι κύριες ποικιλίες του Macadamia integrifolia είναι οι Hinde, Ikaika, Kakea, Kau, Keaau, Keauhou, Makai, Mauka, Pahala και Purvis.

Πολλαπλασιασμός

Τo Μακαντέμια πολλαπλασιάζονται με σπόρο, με εμβολιασμό και με κοπή κλαδιών. Τα φυτά που λαμβάνονται από σπόρους είναι πολύ ετερογενή και έχουν αργή παραγωγή. Για την πρόβλεψη της έναρξης παραγωγής στα σπορόφυτα του M. integrifolia, έχοντας τουλάχιστον ένα έτος ηλικίας, εμβολιάζονται οι καλύτερες ποικιλίες. Επί του παρόντος καταβάλλονται προσπάθειες για την απόκτηση ανθεκτικών φυτών σε ασβεστόλιθο. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι εύκολος στη διεξαγωγή και επιτυχής, ακόμη και αν τα αυτο-ριζωμένα φυτά δεν είναι πολύ ευπρόσδεκτα καθώς έχουν πολύ επιφανειακές ρίζες.

Τεχνικές καλλιέργειας

Οι αποστάσεις φύτευσης που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ήταν 9-10 m. Επί του παρόντος είναι 4-5 m σε σειρά και 8-10 m μεταξύ των σειρών. Η είσοδος στην παραγωγή δεν πραγματοποιείται πριν από 4-6 χρόνια. Στη φάση ανάπτυξης, το κλάδεμα στοχεύει στην οικοδόμηση ενός ισχυρού κεντρικού άξονα, στην εξάλειψη των κλαδιών που έχουν πολύ οξεία γωνία, αφήνοντας δύο κεντρικά ανά κόμβο στο κάτω μέρος του φυτού και κάντε στην κορυφή για έλεγχο του ύψους. Για να διευκολυνθούν οι εργασίες καλλιέργειας στη φάση παραγωγής, τα φυτά πρέπει να είναι απαλλαγμένα από βλάστηση στα πρώτα 70-90 cm.

Η λίπανση συνίσταται στη χορήγηση 55 g αζώτου, 7 g φωσφόρου και 50 g καλίου ανά φυτό κάθε χρόνο. Ο φωσφόρος διανέμεται μόνο μία φορά, ενώ το άζωτο και το κάλιο χωρίζονται σε πέντε δόσεις: Φεβρουάριος, Απρίλιος, Ιούλιος, Οκτώβριος και Δεκέμβριος. Το άζωτο δεν πρέπει να προστίθεται κατά τη φάση ανάπτυξης του καρυδιού, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την απόδοση και την ποιότητα του καρπού.

Η ελάχιστη απαίτηση νερού για τα Μακαντέμια είναι περίπου 1000 mm βροχής καλά κατανεμημένη καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Η έλλειψη του νερού στη φάση ανάπτυξης του καρυδιού οδηγεί στην απόκτηση μικρών φρούτων και μεγαλύτερη πτώση. Όταν είναι ώριμο, ο φλοιός ανοίγει και τα καρύδια πέφτουν στο έδαφος και συλλέγονται σταδιακά με το χέρι.

Τα κύρια παράσιτα των φυτών είναι ο καρκίνος του κορμού, το Armillaria που επηρεάζει τις ρίζες, το Fusicoccum και την ανθρακνόζη, τα οποία προκαλούν το στέγνωμα του φυτού και το botrytis, το οποίο προσβάλλει τα άνθη σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Μεταξύ των εντόμων υπάρχουν πολλοί σκώροι που τρέφονται με μπουμπούκια, φύλλα και ξηρούς καρπούς.

Χαρακτηριστικά του λαδιού

Στην Αυστραλία, το λάδι Μακαντέμια χρησιμοποιείται ευρέως για το τηγάνισμα, χάρη στην ικανότητά του να αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες και ως επιτραπέζιο λάδι επειδή περιέχει πάνω από 85% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, 3% και των ωμέγα 6 και ωμέγα 3 και μπορεί να αποθηκευτεί από ψυγείο για δύο χρόνια χωρίς να υποστεί φθορά. Το λάδι Μακαντέμια έχει υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες οξειδωτικής που το καθιστούν κατάλληλο για χρήση σε καλλυντικά για την παραγωγή αντηλιακών.

Μακαντέμια, Macadamia, καλλιέργεια, κλίμα, πότισμα, χαρακτηριστικά,

Μακαντέμια, Macadamia, καλλιέργεια, κλίμα, πότισμα, χαρακτηριστικά,

Στην Αυστραλία, το λάδι Μακαντέμια χρησιμοποιείται ευρέως για το τηγάνισμα, χάρη στην ικανότητά του να αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες.

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English