Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ

Τι είναι η Τζιτζιφιά (Jujube);

Τζιτζιφιά, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, καρπός, χρήσεις

Τζιτζιφιά, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, καρπός, χρήσεις

Το jujube ανήκει στην οικογένεια Ramnaceae, στο γένος Zizyphus και στο είδος jujuba. Είναι ένα μικρό δέντρο, ύψους 5 μέτρων, με στριμμένο κορμό και έχει αργή ανάπτυξη.

Οι ρίζες αναπτύσσονται πολύ βαθιά. O φλοιός των κλαδιών είναι τσαλακωμένος και κοκκινωπός, τα κλαδιά είναι λεία, ακανόνιστα και κάθε κόμβος έχει ένα ζευγάρι μικρών αγκαθιών. Τα φύλλα είναι φυλλοβόλα, μικρά σε μέγεθος, οβάλ, γυαλιστερά και έχουν ακανθώδη όρια.

Τα άνθη είναι μικρού μεγέθους, πράσινου χρώματος και αθροίζονται στον άξονα των φύλλων. Η άνθιση λαμβάνει χώρα σταδιακά πέρα από τα μέσα του καλοκαιριού. Η επικονίαση είναι εντομοφίλη, λειτουργεί από μέλισσες ή άλλα επικονιαστικά έντομα.

Καρπός 

Ο καρπός είναι μια εδώδιμη οβάλ δρύπη με μήκος 1,5 με 3 εκατοστά. Όταν είναι ανώριμος έχει απαλό-πράσινο χρώμα, με τη σύσταση και τη γεύση ενός μήλου με χαμηλότερη οξύτητα, και όταν ωριμάζει γίνεται καφέ έως μωβ-μαύρος και τελικά ζαρωμένο, και μοιάζει με μικρό χουρμά. Υπάρχει ένας μόνο σκληρός πυρήνας, παρόμοιος με ένα κουκούτσι ελιάς, που περιέχει δύο σπόρους. Ονομάζεται επίσης jujube ή zizzola, Ο λευκό-πράσινος πολτός του έχει ευχάριστη ζαχαρούχα γεύση. Το κουκούτσι προσκολλάται στον πολτό, είναι πολύ σκληρή και μυτερή. Έχουν σταδιακή ωρίμανση που περιλαμβάνει τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν αμέσως μετά τη συλλογή τους ή ακόμα και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όταν η επιδερμίδα είναι ζαρωμένη.

Κλίμα και έδαφος

Η Τζιτζιφιά προτιμά τα εύκρατα κλίματα. Υποφέρει σε θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν και έχει καλή αντοχή στον άνεμο. Το δέντρο φοβάται τους παγετούς που μπορεί να εμφανιστούν το φθινόπωρο. Οπότε η καλλιέργεια σε βόρεια περιβάλλοντα είναι δυνατή μόνο σε συγκεκριμένα μικροκλίματα όπως κοντά σε λίμνες (λίμνη Garda και βενετσιάνικη λιμνοθάλασσα) ή σε λόφους με άμεση έκθεση στο φως του ήλιου (Colli Euganei). Όσον αφορά το έδαφος, είναι ένα προσαρμόσιμο δέντρο. Στην πραγματικότητα αναπτύσσεται καλά ακόμη και σε ξηρά και αλατούχα εδάφη, αλλά προτιμά τα χαλαρά, όχι υγρά και ασβεστοειδή εδάφη. Το jujube είναι εγγενές στη νότια Κίνα και την κεντρική Ασία, όπου καλλιεργείται κυρίως και έχει από καιρό φυσικοποιηθεί στη λεκάνη της Μεσογείου.

Τζιτζιφιά: Συλλογή και χρήση

Στην περίπτωση της άμεσης κατανάλωσης, η συλλογή πραγματοποιείται σε διάφορες μεθόδους. Όταν τα jujubes είναι ακόμα σταθερά, θολά και έχουν το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας. Τα φρούτα πρέπει να έχουν ομοιόμορφο, κοκκινωπό καφέ χρώμα, ομοιογενές τουλάχιστον στο 90% της επιφάνειας του καρπού και ομοιογενές μεσαίο-μεγάλο μέγεθος.
Η ρυτίδα είναι ένας δείκτης υπερβολικής ωρίμανσης. Που συνεπάγεται την απώλεια ομοιομορφίας και πάχους του πολτού με επακόλουθη μείωση της διάρκειας ζωής. Οπότε αυτό το φαινόμενο πρέπει να απουσιάζει από τα jujubes. Εκτός από τη φρέσκια κατανάλωση, τα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξηρά (στην Ασία), διατηρημένα σε άλμη, αλκοόλ και ξύδι, που προορίζονται για την παρασκευή μαρμελάδων και σιροπιών.
Το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διακοσμητικούς σκοπούς, για αναδάσωση και φράκτες με αντιδιαβρωτική δράση. τΤο ξύλο είναι πολύ σκληρό και προσφέρεται για γλυπτική.

Τζιτζιφιά, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, καρπός, χρήσεις,

Τζιτζιφιά, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, καρπός, χρήσεις,

Η Τζιτζιφιά ή αλλιιώς jujube είναι ένα μικρό δέντρο, ύψους 5 μέτρων, με στριμμένο κορμό και έχει αργή ανάπτυξη.

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English