Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ

Μακαντέμια (Macadamia): Οδηγός και συμβουλές

Μακαντέμια, Macadamia, καλλιέργεια, οδηγός, συμβουλές

Μακαντέμια, Macadamia, καλλιέργεια, οδηγός, συμβουλές

Τον τελευταίο καιρό μας υπάρχει συζήτηση για μερικές διαφορετικές καλλιέργειες στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας των κλιμάτων που έχουμε και γενικότερρα στην Μεσόγειο, μπορούμε, ανάλογα με την περιοχή, να προσπαθήσουμε να φυτέψουμε καλλιέργειες ή οπωροφόρα δέντρα που δεν εμφανίζονται τοπικά, όπως το αβοκάντο. Μια άλλη καλλιέργεια εκτιμάται ιδιαίτερα για τον καρπό της: το καρύδι macadamia.

Τί είναι το καρύδι Μακαντέμια και γιατί εκτιμάται τόσο;

Προερχόμενο από την Αυστραλία, το καρύδι macadamia είναι σήμερα ένα πολύ πολυπόθητο φρούτο και θεωρείται το γκουρμέ καρύδι των καρυδιών. Έχει μια λεπτή γεύση, λίγο γλυκιά και χρησιμοποιείται ευρέως στο μαγείρεμα, ειδικά στο ψήσιμο.

Ο τομέας των καλλυντικών είναι επίσης σημαντικός αιτών αυτού του καρπού λόγω του περιεχομένου και της ποιότητας των λαδιών. Ονομάζεται επίσης το καρυδι της Αυστραλίας, που είναι ο κύριος παραγωγός καρυδιού. Ωστόσο, η καλλιέργεια έχει ήδη εξαπλωθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως η Νότια Αφρική, το Ισραήλ, η Νότια Αμερική και ορισμένα μέρη στις ΗΠΑ, όπως η Φλόριντα ή η Καλιφόρνια.

Είναι ένα είδος με αργή ανάπτυξη (μπορεί να χρειαστούν 5 χρόνια για να αποφέρει καρπούς), αλλά μόλις εισέλθει στην παραγωγή, θα μας ευλογεί με πολλά χρόνια καρύδια macadamia. Παρακάτω σας λέμε λίγα για τις ανάγκες αυτού του ιδιαίτερου δέντρου, ώστε όποιος πιστεύει ότι μπορεί να το δοκιμάσει, να μην διστάσει.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια Μακαντέμιας

Καιρός

Αρχικά, τα macadamia προέρχονται από βροχερά, υγρά μέρη, συνήθως δάση, αλλά με ήπιες θερμοκρασίες (όχι ή σχεδόν καθόλου παγετούς), ωστόσο η ανοχή της σε ένα σχετικά ευρύ φάσμα συνθηκών της επέτρεψε να καθιερωθεί ως καλλιέργεια σε περιοχές ελαφρώς τροπικές ή υποτροπικές.

Είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο και αντέχει σε ήπιους παγετούς. Ωστόσο, αυτή η ανοχή αποκτάται με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα νεαρά δέντρα μπορεί να μην το υποστηρίζουν. Είναι η μεγάλη και πρώτη δυσκολία που θα προκύψει ανάλογα με το πού ζούμε.

Οδηγός και συμβουλές για την ανάπτυξη δέντρων Μακαντέμια

Είναι πιο ανεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, αν και πάνω από 32ºC για πολύ καιρό, μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες. Συνιστάται, σε ζεστά μέρη με έντονα καλοκαίρια, να προστατεύεται το δέντρο με σκιά ή να φυτεύεται μαζί με άλλα είδη δέντρων που το σκιάζουν λίγο.

Ο άλλος παράγοντας τόσο σημαντικός όσο το κλίμα είναι το έδαφος. Οι συνθήκες του εδάφους θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του δέντρου. Παρόλο που προτιμούν βαθιά και πλούσια εδάφη, δεν προσαρμόζονται άσχημα σε ελαφρώς χειρότερα και χωρισμένα εδάφη, αλλά χωρίς να υπερβαίνουν τη θάλασσα.

Εάν μπορούμε να έχουμε ένα καλό έδαφος, θα εξαλείψουμε τους περιττούς κινδύνους. Η Macadamia είναι ένα οξύφιλο είδος, επομένως αυτό θα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αποφύγετε να δοκιμάσετε αλκαλικά εδάφη. Η μελλοντική χλώρωση και οι ελλείψεις διασφαλίζονται σε ασβεστολιθικά εδάφη. Το pH πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 4,5 και 6,5, εάν έχετε μετρήσει το pH του εδάφους σας και θέλετε να το διορθώσετε και να το προσαρμόσετε σε αυτές τις περιοχές,που θα φυτευτεί το συγκεκριμένο δέντρο.

Άρδευση

Δεν μπορούμε να δώσουμε εκτιμήσεις για άρδευση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, ανάλογα με την προέλευσή του, αυτός ο παράγοντας πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Η μέση ετήσια βροχόπτωση μεταξύ 1500 και 3000 mm είναι η συνήθης αρκετή, επομένως η άρδευση θα είναι απαραίτητη εάν δεν φτάσουμε τουλάχιστον τα 1200 mm ετησίως. Σε κάθε περίπτωση, επειδή είμαστε κάπως ανεκτικοί στις μικρές ελλείψεις νερού, μπορούμε πάντα να προσαρμοζόμαστε.

Συμβουλες Φυτευσης Δεντρων Μακαντέμια

Η φύτευση μπορεί να γίνει με σπόρους. Η σπορά πρέπει να γίνεται μόλις συλλεχθεί ο καρπός (το φθινόπωρο) λόγω της χαμηλής βιωσιμότητας του σπόρου με την πάροδο του χρόνου.

Πρόσθετες Συστάσεις

Οι ρίζες είναι ευαίσθητες, γι ‘αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί κατά τη μεταφύτευση. Η κύρια ρίζα πρέπει να είναι εντελώς κάθετη κατά τη μεταφύτευση. Η διασταυρούμενη επικονίαση είναι σημαντική (ειδικά για εμπορικούς σκοπούς). Τα λουλούδια είναι εν μέρει αυτοσυμβατά.
Το κλάδεμα έχει μεγάλη σημασία. Τα κλαδιά είναι αδύναμα και σπάνε εύκολα σε ριπές ανέμου, οπότε το κλάδεμα πρέπει να στοχεύει στην εξισορρόπηση του δέντρου αποφεύγοντας τους κύριους σχηματισμούς κλαδιών Υ, κάτι που θα οδηγήσει σε πιο εύκολα σπάσιμο κλαδιών.
Η συλλογής ξηρών καρπών macadamia πραγματοποιείται στο έδαφος. Ο καρπός είναι ώριμος όταν το καρύδι πέσει από το δέντρο. Ποτέ πριν.

Είδη και Ποικιλίες Μακαντέμια

Υπάρχουν 10 είδη Μακαντέμια αλλά μόνο 2 είναι βρώσιμα. Τα άλλα θεωρούνται δηλητηριώδη. Υπάρχουν μόνο λίγοι Αβορίγινες στην Αυστραλία που εξάγουν την τοξική ένωση και τα κάνουν βρώσιμα. Τα δύο είδη καλλιέργειας είναι:
Macadamia integrifolia: Αυτό είναι το πιο εκτιμημένο και καλλιεργημένο, με υψηλής ποιότητας φρούτα και απαλούς καρπούς. Τα φύλλα του δεν είναι πολύ ακανθώδη, σε αντίθεση με τα Macadamia tetraphylla, που είναι. Μέσα σε αυτό το είδος υπάρχουν πολλές ποικιλίες μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα Kakea, Makai, Makua, Pohala, Keauhou.
-Macadamia tetraphylla: Αυτό το άλλο είναι χαμηλότερης ποιότητας και η διαφορά είναι ότι ο καρπός είναι τραχύς στην εμφάνιση. Ποικιλίες όπως Cate και Elimbah βρίσκονται σε αυτό το είδος.

Μακαντέμια, Macadamia, καλλιέργεια, οδηγός, συμβουλές,

Μακαντέμια, Macadamia, καλλιέργεια, οδηγός, συμβουλές,

Προερχόμενο από την Αυστραλία, το καρύδι Μακαντέμια είναι σήμερα ένα πολύ πολυπόθητο φρούτο και θεωρείται το γκουρμέ καρύδι των καρυδιών.

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English