Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ

Μάνγκο (Mango): Καλλιέργεια και χαρακτηριστικά

Μάνγκο, mango, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, ιδιότητες, πότισμα

Μάνγκο, mango, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, ιδιότητες, πότισμα

Χαρακτηριστικά

Όταν μιλάμε για το φυτό μάνγκο εννοούμε ένα από αυτά τα αειθαλή φυτά ασιατικής καταγωγής, δεδομένου ότι προέρχονται από το νότιο τμήμα της Ασίας.

Το μάνγκο είναι ένα αειθαλές δέντρο που μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα σε όλα τα μέρη που χαρακτηρίζονται από ζεστό κλίμα. Επομένως, αυτό το φυτό αναπτύσσεται πολύ καλά σε όλα τα καυτά μέρη του κόσμου. Όπως για παράδειγμα την Αυστραλία, Λατινική Αμερική, αλλά και την αφρικανική ήπειρος και όλες οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Το δέντρο μάνγκο χαρακτηρίζεται επίσης από μια εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη. Καθώς, μέσα σε λίγα χρόνια, μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος έως 20-25 μέτρα. Μεταξύ των κύριων χαρακτηριστικών του φυτού μάνγκο συναντάμε σίγουρα ένα εξαιρετικά κοντό στέλεχος και ένα τυπικά εκτεταμένο και στρογγυλεμένο στέμμα.

Οι νεότεροι βλαστοί μπορούν να έχουν πορτοκαλί ή ροζ χρώμα. Ενώ τα φύλλα χαρακτηρίζονται από ένα μάλλον σκούρο πράσινο χρώμα. Αλλά είναι επίσης αρκετά γυαλιστερά και έχουν συχνά ελαφρώς δερματίνη. Με τυπικό λογχοειδή ή οβάλ σχήμα και μήκος που μπορεί φτάσει ακόμη και έως 20-25 εκατοστά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς το δέντρο μάνγκο είναι σε θέση να παράγει, στο διάστημα μεταξύ του τελικού μέρους της χειμερινής περιόδου και του αρχικού της άνοιξης, ενός μεγάλου αριθμού εξαιρετικά μικρών λουλουδιών, με τυπικό ροζ ή λευκό-πορτοκαλί χρώμα. Μετά την ανάπτυξη των λουλουδιών, λαμβάνει χώρα μια σειρά φρούτων με το τυπικό ωοειδές σχήμα που χαρακτηρίζεται από βλάστηση για αρκετούς μήνες. Το αποτέλεσμα είναι να στρέφει τα στελέχη προς τα κάτω λόγω του βάρους των τσαμπιών.

Τα φρούτα

Οι καρποί του δέντρου μάνγκο χαρακτηρίζονται από διαφορετικό χρώμα σε σχέση με την ποικιλία που εξετάζεται. Καθώς στη φύση μπορούμε να βρούμε φρούτα με κιτρινωπό πράσινο, πράσινο κόκκινο, αλλά και κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα.

Ομοίως, η ποικιλία του δέντρου μάνγκο επηρεάζει επίσης το μέγεθος των φρούτων. Καθώς σε ορισμένα υπάρχει η πιθανότητα να φτάσει ακόμη και σε βάρος περίπου 300-400 γραμμάρια. Χωρίς να ξεχνάμε ότι ορισμένες ποικιλίες παράγουν φρούτα που μπορούν να ζυγίσουν έως και δύο κιλά.

Ο πολτός των φρούτων μάνγκο έχει χαρακτηριστικό κιτρινωπό χρώμα και χαρακτηρίζεται από το ότι είναι σαφώς ινώδες και συμπαγές. Αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι είναι πάντα πολύ ζουμερό και γλυκό μέσα στα φρούτα που έχουν φτάσει στην ωρίμανση. Αντίθετα, όταν τα φρούτα δεν είναι ακόμη ώριμα, τότε ο πολτός θα είναι μάλλον ξινός. Ο πολτός τρώγεται αφού αφαιρεθεί η φλούδα από τα φρούτα, το οποίο χαρακτηρίζεται από το ότι έχει σημαντικό πάχος.

Τα φρούτα μάνγκο χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για την παρασκευή μαρμελάδων και όλων των ειδών επιδόρπιων. Στην ασιατική ήπειρο, υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης μεγάλου αριθμού συνταγών που παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας τους καρπούς του μάνγκο και μπορεί να είναι και οι δύο γλυκές από τις αλμυρές τροφές.

Ωστόσο, τα φυτά μάνγκο καλλιεργούνται τώρα σε όλο τον κόσμο και μπορούν να βρεθούν στην αγορά όλο το χρόνο σε σχεδόν όλα τα σούπερ μάρκετ.

Καλλιέργεια

Τα φυτά μάνγκο πρέπει να καλλιεργούνται σε όλες τις ηλιόλουστες περιοχές. Ακόμη και αν μπορούν να αναπτυχθούν πολύ καλά σε μέρη που βρίσκονται σε ημι-σκιά. Ωστόσο, αυτά τα δέντρα μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε μέρη όπου οι χειμώνες είναι ιδιαίτερα σοβαροί και οι θερμοκρασίες πέφτουν συνεχώς κοντά στο πάγωμα.

Προφανώς, θα ήταν καλό να δοθεί μεγάλη προσοχή, καθώς τα φυτά μάνγκο υποφέρουν ιδίως από παγετούς. Αυτό εξηγεί τον λόγο για τον οποίο είναι απαραίτητο να ελέγξετε εκ των προτέρων ότι το μέρος όπου σκοπεύετε να ξεκινήσετε την καλλιέργεια δεν έχει παγετούς. Σύντομο και όχι πάρα πολύ ισχυρός. Σε περίπτωση που επιλέξετε να καλλιεργήσετε ένα φυτό μάνγκο σε ένα μέρος που χαρακτηρίζεται από ένα αρκετά σκληρό κλίμα και με συχνά παγετούς, το αποτέλεσμα θα είναι να έχετε μεγάλη δυσκολία στην καρποφορία. Καθώς το φυτό θα αναπτυχθεί επίσης πολύ λίγο, διατηρώντας τις αρχικές διαστάσεις ενός θάμνου.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες για την καλλιέργεια του δέντρου μάνγκο δεν πρέπει να είναι κάτω από 5-7 βαθμούς Κελσίου.

Πότισμα

Όσον αφορά το πότισμα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα φυτά μάνγκο χαρακτηρίζονται από την ανάγκη συνεχούς και συχνού ποτίσματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πότισμα πρέπει να παρέχεται μόνο όταν το έδαφος έχει στεγνώσει εντελώς, δίνοντας μεγάλη προσοχή. Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός περίσσειας νερού και να θυμόμαστε ότι , κατά τη χειμερινή περίοδο, αυτό το φυτό δεν απαιτεί ειδικό πότισμα. Στην πραγματικότητα, μόνο οι ποικιλίες μάγκο που προέρχονται από τα νησιά των Φιλιππίνων πρέπει να λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα ποτίσματος. Καθώς η βέλτιστη ανάπτυξή τους ευνοείται από την παρουσία ενός συνήθως πολύ υγρού κλίματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα φυτά μάνγκο μπορούν να καλλιεργηθούν με ασφάλεια ακόμα και σε κλειστό μέρος, όπως σε διαμέρισμα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πότισμα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν το έδαφος έχει στεγνώσει εντελώς. Όπως και η συχνότητα με την οποία πραγματοποιούνται, που πρέπει να διαρκούν καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων.

Έδαφος

Όσον αφορά την ανάπτυξη του φυτού μάνγκο, πρέπει να τονίσουμε για άλλη μια φορά πώς αυτά τα δέντρα πρέπει να καλλιεργούνται σε βραχώδη και μάλλον βαθιά εδάφη. Ο λόγος είναι πραγματικά πολύ απλός να εξηγηθεί. Καθώς το ριζικό σύστημα του μάνγκο μπορεί να αναπτυχθεί πολύ βαθιά και χρειάζεται ένα αρκετά βαθύ υπέδαφος.

Ο στόχος της καλλιέργειας υγιών δέντρων που γίνονται όσο το δυνατόν πιο υγιεί και δυνατά μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν φυτεύονται σε ένα έδαφος που έχει εξαιρετικό επίπεδο αποστράγγισης.

Πολλαπλασιασμός και παράσιτα

Όσον αφορά τον πολλαπλασιασμό του φυτού μάνγκο. Είναι απαραίτητο να έχουμε γνώσεις για να εκτελέσουμε αυτήν τη λειτουργία με τον καλύτερο τρόπο. Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι μέσα στους καρπούς του φυτού μάνγκο μπορείτε να βρείτε έναν σπόρο με τυπικά επίπεδο σχήμα και σημαντικό μέγεθος που μπορεί να ληφθεί ως βάση για να μπορέσετε να φυτέψετε ένα νέο φυτό.

Οι ποικιλίες μάνγκο, από την άλλη πλευρά, πρέπει απαραίτητα να εμβολιαστούν σε ένα με άγρια ρίζα. Επειδή το απλό γεγονός ότι τα φυτά που έχουν ληφθεί από έναν σπόρο δεν είναι απαραίτητα ικανά να παράγουν καρπούς ίσους με αυτούς που απελευθερώθηκαν από το μητρικό φυτό. Ο πολλαπλασιασμός του φυτού μάνγκο μέσω μοσχευμάτων και στρώσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποτυγχάνει.

Τα φρούτα μάνγκο μπορεί να υποστούν συχνές προσβολές από μια σειρά παρασίτων που χτυπούν το φύλλωμα. Και πολλές μύγες που, αντίθετα, εστιάζουν στον καρπό. Για όλα αυτά τα φυτά που καλλιεργούνται, από την άλλη πλευρά, ως διακοσμητικά φυτά μέσα στα διαμερίσματα, είναι απαραίτητο να τονιστεί πώς μπορούν να προκύψουν οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι από αφίδες ή ακάρεα ή από παράσιτα που γενικά αποτελούν απειλή για αυτόν τον τύπο φυτών.

Είναι εξίσου προφανές ότι θα ήταν πάντα καλύτερο να αποφεύγεται ο σχηματισμός στασιμότητας του νερού, ώστε να μην ευνοείται ο πολλαπλασιασμός ιών ή παρασίτων. Αυτό εξηγεί τον λόγο για τον οποίο είναι πάντα καλύτερο να δίνουμε προσοχή στο πότισμα.

Λίπανση

Όσον αφορά τη γονιμοποίηση του φυτού μάνγκο, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη κυρίως η εαρινή περίοδος. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρέπει να γίνει μια λίπανση που είναι εξαιρετικά πλούσια σε άζωτο. Πρέπει να είναι μια διαδικασία που πρέπει να επαναληφθεί με συγκεκριμένη συχνότητα. Τουλάχιστον με σταθερότητα περίπου 8-10 ημερών.

Προκειμένου να γίνει σωστή λίπανση, η συμβουλή είναι να εκτελέσετε αυτήν τη λειτουργία χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο λίπασμα. Που απευθύνεται και γίνεται μόνο για πράσινα φυτά και χρησιμοποιώντας μια δόση ίση με το ήμισυ της κανονικής.

Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια εναλλακτική λύση, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης λιπάσματος βραδείας αποδέσμευσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να γίνεται μόνο μία φορά με συχνότητα τεσσάρων μηνών.

Επιστρέφοντας στο θέμα του ποτίσματος. Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε πώς μια λειτουργία που πρέπει να εκτελείται με συχνότητα περίπου 9-10 ημερών, πάντα περιμένει το έδαφος να είναι εντελώς στεγνό. Πριν προχωρήσει σε ένα νέο πότισμα και είναι ιδιαίτερης σημασίας για την αποτελεσματική διαβροχή του υποστρώματος.

Διατροφή

Το μάνγκο είναι ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, ίνες, καροτενοειδή, πολυφαινόλες και έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σήμερα έχει γίνει κοινό φρούτο και μπορούμε εύκολα να τα αγοράσουμε σε αγορές ή σούπερ μάρκετ. Η τιμή είναι επίσης χαμηλή και σίγουρα θα αγοράσετε ένα προϊόν με αμέτρητα οφέλη για την ευημερία και την υγεία σας.

Αν λατρεύετε τη γεύση του φρούτου, μπορείτε να δοκιμάσετε τη δημιουργία νόστιμων και καινοτόμων συνταγών με βάση το μάνγκο. Δοκιμάστε σαλάτες, παγωτά, μους, φρουτοσαλάτες. Αν είστε πιο εκλεπτισμένοι, ριζότο μάνγκο, φιλέτο σολομού και μάνγκο, κοτόπουλο μάνγκο και πολλά άλλα. Αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από τη γεύση αυτού του φρούτου και δημιουργήστε πρωτότυπες συνταγές για φίλους και οικογένεια!

Μάνγκο, mango, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, ιδιότητες, πότισμα,

Μάνγκο, mango, καλλιέργεια, χαρακτηριστικά, ιδιότητες, πότισμα,

Το μάνγκο είναι ένα αειθαλές δέντρο που μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα σε όλα τα μέρη που χαρακτηρίζονται από ζεστό κλίμα.

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English