Αβοκάντο προδιαγραφών εισαγωγής Ισπανίας ηλικίας 1.5 έτους σε γλάστρα με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ... από 14 ευρώ

Γκουάβα (Psidium guajava): Καλλιέργεια και χαρακτηριστικά

Γκουάβα, guava, καλλιέργεια, κλίμα, συνθήκες, πότισμα, χαρακτηριστικά

Γκουάβα, guava, καλλιέργεια, κλίμα, συνθήκες, πότισμα, χαρακτηριστικά

To γκουάβα ανήκει στην οικογένεια Mirtaceae, στο γένος Psidium και στο είδος γκουάβα. Είναι ένα θαμνώδες φυτό, ύψους 4-5 m, πολύ διακλαδισμένο, με λείο κορμό. Οι βλαστοί έχουν τετράγωνο τμήμα και έχουν τρίχωμα, ενώ τα κλαδιά, όταν μεγαλώσουν, έχουν κυλινδρικό σχήμα. Τα φύλλα είναι λεία, δερματώδη, με κοντό μίσχο και ελλειπτικό ή επιμήκη σχήμα. Τα άνθη είναι λευκά, ερμαφρόδιτα, σε ομάδες των 2-3, ενώ τα φρούτα έχουν σφαιρικό, ωοειδές και σχήμα αχλαδιού. Ο πολτός μπορεί να είναι κρεμ-λευκός, κόκκινος ή ροζ όταν είναι ώριμος. Η φλούδα μετατρέπεται από πράσινο σε κίτρινο. Μερικά φρούτα έχουν ξινή γεύση, άλλα γλυκόπικρα ή γλυκά. Οι σπόροι είναι πολυάριθμοι, μικροί και υπόλευκοι. Τα φρούτα έχουν αποκτήσει σημασία επειδή έχουν περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αρκετές φορές υψηλότερη από εκείνη των εσπεριδοειδών.

Κλίμα και έδαφος

Το γκουάβα προτιμά τροπικά, υποτροπικά και ζεστά εύκρατα κλίματα, σε σύγκριση με άλλα τροπικά είδη. Αντέχει το κρύο αρκετά καλά, εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν, το φυτό έχει υποστεί βλάβη. Αλλά οι ρίζες επιβιώνουν και αποκαθιστούν το φύλλωμα που εντός 2-3 ετών θα καρποφορήσει ξανά.

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, θερμοκρασίες 7 ° C προκαλούν άμβλωση λουλουδιών, ενώ στους 12 ° C δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ 18 και 27 ° C από νύχτα σε μέρα επιτρέπουν μια συνεχή βλαστική-αναπαραγωγική δραστηριότητα. Το φυτό χρειάζεται καλό φωτισμό και χαμηλή σχετική υγρασία, στην πραγματικότητα τα σκιασμένα μέρη του φυλλώματος παράγουν λίγο. Όσον αφορά το έδαφος, είναι ένα προσαρμόσιμο είδος, στην πραγματικότητα αναπτύσσεται καλά σε αμμώδη, υποξέα, ασβεστολιθικά και αργιλώδη εδάφη, εφόσον είναι καλά στραγγιζόμενα. Ενώ είναι ευαίσθητο στη στασιμότητα του νερού. Η περιοχή προέλευσης γκουάβα είναι μεταξύ Κολομβίας, Περού και Βραζιλίας. Καθώς καλλιεργείται και στην Ινδία, τη Χαβάη, τη Φλόριντα και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ποικιλία

Οι ποικιλίες γκουάβα διακρίνονται μεταξύ τους με βάση τον προορισμό του προϊόντος, την άμεση κατανάλωση ή τη βιομηχανία. Τα φρούτα που καταναλώνονται άμεσα πρέπει να έχουν μεσαίες και μεγάλες διαστάσεις (περίπου 200 g). Κατά προτίμηση σφαιρικό σχήμα, λευκή κρέμα ή κόκκινο πολτό, λίγους σπόρους, χαμηλή οξύτητα και ασθενές και αρωματικό άρωμα. Οι βιομηχανικές ποικιλίες έχουν μεγάλα φρούτα (200-350 g), με έντονο ροζ πολτό και χαμηλό σε σπόρους, με υψηλή οξύτητα και περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και έντονο άρωμα.

Οι πιο σημαντικές ποικιλίες βιομηχανικής, άμεσης κατανάλωσης, διπλής χρήσης και επιδορπίων αναφέρονται παρακάτω. Μεταξύ των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται για τη βιομηχανία αναφέρονται τα Blitch, Beaumont, Pink acid και τα κινέζικα, τα οποία ανέχονται καλύτερα τη στασιμότητα του νερού στο έδαφος. Τα πιο σημαντικά για άμεση κατανάλωση είναι τα Ogawa vermelha, Suprema roja, Allahabad χωρίς σπόρους και οι βιετναμέζικες ποικιλίες, που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλα φρούτα, σφαιρικά ή ωοειδή και πλούσια σε σπόρους. Οι ποικιλίες διπλής χρήσης είναι οι Ka Hua Kula και Chittidar, ενώ μεταξύ των επιδορπίων, οι ινδικές, που είναι χωρίς σπόρους.

Φύτευση, συστήματα καλλιέργειας και κλάδεμα

Τα γκουάβα πολλαπλασιάζονται με σπόρο και με εμβολιασμό. Τα φυτά που λαμβάνονται από σπόρους είναι πολύ ετερογενή και έχουν αργή παραγωγή. Για να συντομεύσει η είσοδος στην παραγωγή, οι καλύτερες ποικιλίες εμβολιάζονται στα φυτά τουλάχιστον σε ηλικία ενός έτους. Σε θερμές και υγρές τροπικές περιοχές, η φύτευση μπορεί να πραγματοποιηθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Ενώ σε θερμές υποτροπικές και εύκρατες περιοχές μετά την κρύα περίοδο, λίγο πριν από την επανεκκίνηση της βλάστησης. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 5 X 3 m, με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται υψηλές παραγωγές από τα πρώτα χρόνια. Μόλις καταληφθούν όλοι οι χώροι στη σειρά, τα μισά από τα φυτά απομακρύνονται για να αποκτήσουν το έκτο των 5 X 6 Μ.

Στη Βραζιλία, για να αποκτήσετε φρούτα βάρους 250-300 g, είναι απαραίτητο να αφήσετε μια μικρή ποσότητα μπουμπουκιών ανά εκτάριο, για το οποίο αφαιρείται το 50-60% του ξύλου. Μια άλλη πρακτική που στοχεύει στην αύξηση του μεγέθους του φρούτου είναι η αραίωση του ίδιου και ένας καρπός πρέπει να αφήνεται για κάθε κόμβο. Το σύστημα που υιοθετήθηκε για τις βιομηχανικές ποικιλίες είναι ο θάμνος, στην περίπτωση αυτή το 30-40% του ξύλου αφαιρείται, εξασφαλίζοντας καλό φωτισμό του φυλλώματος. Οι εργασίες κάλυψης είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της ανάπτυξης των δέντρων σε ύψος, διατηρώντας τα δέντρα κάτω από 3 μέτρα. Σε περιοχές όπου η ψυχρή περίοδος είναι αρκετά έντονη, υπάρχει κύκλος παραγωγής ετησίως. Οπότε το κλάδεμα πραγματοποιείται πριν από την επανεκκίνηση.

Φροντίδα

Η λίπανση πραγματοποιείται με χορήγηση αζώτου σε τρεις δόσεις. Πριν από την ανθοφορία μαζί με φωσφόρο και κάλιο, μετά το μάζεμα των φρούτων και όταν ο καρπός μεγαλώνει. Συνήθως το γκουάβα δεν χρειάζεται πότισμα επειδή η βροχόπτωση είναι επαρκής και το φυτό παράγει άνθη μετά την περίοδο της ξηρασίας όταν επανεμφανίζονται οι βροχές. Σε τροπικές περιοχές όπου η περίοδος ξηρασίας αντιστοιχεί στην κρύα περίοδο, οι πιέσεις στο νερό δεν είναι επιβλαβείς καθώς τα φρούτα δεν είναι παρόντα, ενώ στα μεσογειακά κλίματα τα φρούτα διογκώνονται το καλοκαίρι και είναι απαραίτητο να καταφύγουμε σε άρδευση, διαφορετικά τα ελλείμματα νερού προκαλούν ατροφία. Η ελάχιστη απαίτηση νερού του γκουάβα αντιστοιχεί σε 700 mm βροχής που κατανέμεται καλά όλο το χρόνο.

Παράσιτα

Στις χώρες προέλευσης το γκουάβα υπόκειται σε προσβολές από παράσιτα. Μεταξύ των φυτών θυμόμαστε τους μύκητες Glomerella cingulata, Gloeosporium psidii, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν έντονη πτώση των φύλλων. Puccinia psidii, που επηρεάζει όλα τα όργανα του φυτού, και το βακτήριο Erwinia psidii. Τα πιο επικίνδυνα έντομα είναι οι μύγες, των οποίων οι προνύμφες σκάβουν σήραγγες στον πολτό φρούτων και διάφορα έντομα. Τα παράσιτα ελέγχονται με εντομοκτόνα σε περίπτωση ισχυρών επιθέσεων.

Γκουάβα, guava, καλλιέργεια, κλίμα, συνθήκες, πότισμα, χαρακτηριστικά,

Γκουάβα, guava, καλλιέργεια, κλίμα, συνθήκες, πότισμα, χαρακτηριστικά,

Το γκουάβα προτιμά τροπικά, υποτροπικά και ζεστά εύκρατα κλίματα, σε σύγκριση με άλλα τροπικά είδη και αντέχει το κρύο αρκετά καλά.

Close My Καροτσάκι
Close Επιθυμητά
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories
English